Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rákpáncélban vihetjük haza a bevásárlást

  • 2017. március 22.
  • PKata

rakpancelEgyiptomi tudósoknak sikerült biológiailag lebomló műanyaggá alakítaniuk a garnélarák páncélját. Újabb alapanyagot nyertek így a környezetbarát táskák és csomagolások számára, ami ráadásul védelmet is nyújt a baktériumok ellen.

A garnélarák páncélja szemétként végezné, de az egyiptomi Nile University laboratóriumában hatékony módszert találtak az újrahasznosítására. Ultravékony plasztikréteggé alakítják, amit biológiailag lebomló műanyag szatyrok és plasztikcsomagolások gyártásához használhatnak fel a jövőben. Az egyiptomi egyetem és az angliai University of Nottingham közös projektjét eredetileg 2 évesre tervezték, de már a hatodik hónapban sikerült kidolgozniuk az eljárást: a rákpáncélt először letisztítják, egy vegyi oldatba helyezik, ahol az feloldódik, és vékony, hártyaszerű réteggé szárad.

A kutatócsoport egyelőre csak kis mennyiségben állította elő az új bioplasztikot, kereskedelmi alkalmazása tehát az eljárásnak még nem lehetséges. Most azon vannak, hogy olyan tulajdonságait erősítsék a matériának (pl. teherbíró képesség, tartósság), amely lehetővé tenné, hogy széles körben alkalmazzák.

rakpancel2

A mészvázas élőlények páncéljában kitozán található, a tudósok ennek veszik hasznát az átalakítás során. A rákok páncélja kiválthatja a szintetikus anyagokat a műanyag csomagolásokban, s egyúttal a szemétképződést is csökkenti az észak-afrikai országban, ahol rengeteg rákpáncél végzi a kukában. Évente mintegy 3500 tonna rákot fogyasztanak el az országban, s ezzel 1000 tonna páncél válik feleslegessé.

Az így létrehozott csomagolásoknak antibakteriális és antimikrobiális tulajdonságaik is vannak, vagyis képesek elpusztítani, hatástalanítani a mikrobákat és baktériumokat. A szakemberek szerint az új csomagolás ezért segíthet javítani Egyiptom agrárszektorának exportlehetőségeit, mert a nyugati világban félelmek övezik Egyiptom higiéniai szokásait, ezért az innen származó élelmiszerek és termények nem valami kelendőek.

 

Nem ez az egyetlen innovatív biocsomagolás, a fűszernövényeknek is szánnak szerepet a műanyag zacskók leváltásában.

 

Forrás: http://www.piacesprofit.hu/klimablog