Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Radioaktív szivárgást mértek New York mellett

  • 2016. február 08.
  • PKata

indian_point1Radioaktív anyag szivárgott a talajvízbe New York mellett egy atomerőműből, a kormányzó azonnali vizsgálatot rendelt el az extrém magas mérési adatok miatt, írja a theguardian.com

Andrew Cuomo kormányzó levelet írt a egészségügyi és környezetvédelmi hatóságoknak, hogy azonnal vizsgálják meg mekkora veszélyt jelent a környező lakosok egészségére a szivárgás.  A radioaktivitás mértéke az egyik mérőhelyen 65000%-kal nőtt meg: 12,300/liter-ről 8,000,000/liter-re. Az egészségügyi határérték 20,000/liter. A cég, amely az atomerőmű tulajdonosa azt mondta, ezt az értéket csak a talajvízben mérték és nem az ivóvízben. A kormányzó azt kérte a cégtől, állítsák le ezt az erőművüket. Nyilatkozatában kiemelte, hogy ez elfogadhatatlan, és sokadjára bizonyosodik be, hogy az Indian Point nevű atomerőmű nem tud biztonságosan működni.

indian_point2

A cég szombati közleményében azt írta, bár a mérések határérték fölött mérik a tríciumot a talajvízben, annak nincs egészségügyi, vagy biztonsági kockázata a lakosságra nézve. Hozzáteszik, több ezerszer átlépte már annak mértéke a szövetségi határértéket, mégsem jelentett kockázatot, ráadásul ez nem érinti semmilyen módon az ivóvizet. 

Az Indian Point nevű atomerőmű szállítja a New York energiaellátásának a 30%-át. Tavaly decemberben háromszor is le kellett állítani valamilyen biztonsági kockázat miatt. Az elmúlt években pedig számtalanszor mértek már trícium szivárgást, de a most szombati tűnik az elmúlt évek legkomolyabb szivárgásának. A trícium egy radioaktív hidrogén izotóp, amely különböző betegségek kialakulásának kockázatát emeli, például a rákét. 

Forrás: http://index.h