Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Postaláda hulladék csökkentése

  • 2017. november 30.
  • PKata

psotaladaA postaláda hulladék csökkentéséhez szedte össze ötleteit, tippjeit Tóth Andi, Háztartásunk Hulladék Nélkül blog háziasszonya.

 

Gondolkoztatok már azon, hogy mik kerülnek a postaládátokba? És ebből mennyi az a levél, papír ami hasznos? Én végiggondoltam, és napokig figyelgettem. Íme az eredmény:

 

Csekkek – műanyag ablakos borítékban.

Szórólapok – nagyon sok, napi szinten minimum 4-5 db érkezik, gyakorlatilag meg sem nézem, hanem azonnal megy a papírgyűjtős dobozba.

Ingyenes helyi újságok – van ami hetente, van ami ritkábban érkezik. Mivel online ember vagyok, így szinte sosem nézem meg ezeket sem, de talán picit többször nyitom ki, mint a szórólapokat. Vásárolt újságok nálam nincsenek, minden információt kizárólag a netről nézek le (tudom ez sok embernek nem kényelmes, nekik azt javaslom, hogy akkor inkább vegyék meg egy helyi újságosnál a magazinokat, így legalább a csomagolást meg lehet úszni).

Online rendelt termékek – Viszonylag ritka, igyekszem a vásárlásaimat minimalizálni, de azért akad havi 1-1 alkalommal. Ezeket általában a feladó nagyon alaposan csomagolja (ez egyébként érthető is), a szállítások alatt előforduló sérülések minimalizálása érdekében.

Összesítve havonta átlagosan kb. 1 kg ilyen jellegű hulladék gyűlik össze, amiben vegyesen van papír, papír műanyaggal kombinálva és műanyag is.

 

Korábban úgy gondolkoztam, hogy nem gond, hiszen mindegyik része nyugodtan mehet a szelektív gyűjtőbe. Ma már azonban azt nézem, hogy a szelektív szemetesem tartalmát hogyan tudom minimalizálni. Erre kerestem megoldásokat akkor is, amikor a postaládámat vizsgáltam. Mivel hamarosan elköltözünk, így a legtöbb változtatást majd csak az új helyen fogom bevezetni – ez az én kényelmességem miatt van.

A postaláda tartalmának csökkentésére irányuló terveim:

A csekkeket teljesen át fogom állítani online fizetési rendszerre – eddig is online fizettem, de mindig papíralapon kaptam a fizetendőt. Ezt az esetek többségében e-számla igényléssel ki tudom iktatni. Sőt sok szolgáltató plusz kedvezményt ad, ha e-számlát kérek (pl. a biztosítók ilyenek). Az ilyen postai küldemények duplán is rosszak, mert többnyire ablakos borítékban érkeznek, ami műanyag is és papír is. Vagy rászánom az időmet és szétválasztom, vagy egyben megy a szelektívbe.

Szórólapok – Sajnos sok mindent nem tehetek, mivel a szórólap osztogatóknak ez a munkája, így ők szinte mindig beteszik a szórólapot a postaládákba, akár akarjuk akár nem. Mindenesetre fogok készíteni egy táblát a postaládához, hátha a jobb belátású szórólap osztók figyelembe veszik a szemléletemet. valami ilyesmire gondoltam:

Az ingyenes helyi újságoknál sem tudok mit tenni. Jobb híján ez a papírgyűjtésben végzi.

Az online rendelt termékek – Igyekszem ezeket még inkább minimalizálni. Helyette helyi szinten vásárolom meg, amit csak lehet. Sokszor azonban nem kaphatóak meg bizonyos dolgok a közvetlen környezetemben, ilyenkor marad az online vásárlás. A legtöbb feladót (legyen akár webáruház, vagy magánszemély) meg lehet kérni arra, hogy minimális vagy legalábbis műanyagmentes csomagolást használjon.

 

Forrás: https://hulladekvadasz.hu