Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Polgárőrökkel közösen számolná fel az illegális hulladéklerakásokat az NHKV

  • 2018. május 10.
  • sklania

Az illegális hulladéklerakás megelőzéséről tartott közös sajtótájékoztatót a Budapesti Polgárőr Szövetség, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. és a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. április 10-én, Budapesten.

Csizmadia Tamás, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. szóvivője a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet.  Mint elmondta az NHKV Zrt. a Budapesti Polgárőrséggel közösen valósítja meg az illegális hulladéklerakás felszámolására és szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítésére elindított „Gondolkodj zöldben!” programot.  Beszédében kiemelte, hogy a környezetszennyezés mellet az illegális hulladéklerakás megelőzése egyben nemzetgazdasági érdek is. Fontos, hogy az újrahasznosítható hulladék, ne kerüljön a megsemmisítésre váró szemétbe, és az illegálisan lerakott hulladék elszállítása, a terület semlegesítése jelentős költséggel jár, azaz közvetlen kárt is okoz.

Kardos Pál, a Budapesti Polgárőr Szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy a polgárőrök kiemelt feladatuknak tekintik az illegális hulladéklerakás megelőzését, ezért a szakmai szervezetekkel közösen lépnek fel a jelenség ellen. A hagyományos bűnmegelőzési tevékenysége mellett, a polgárőrség számára fontos a jogtalanul elhelyezett szemétlerakatok felszámolása, és a lakosság környezettudatos magatartásának kialakítása. Járőrszolgálatuk során a polgárőrök értesítik az illetékes hatóságokat a közterületen észlelt illegális szemétlerakatokról. Lokálpatriótaként lakókörnyezetükben is példát mutatnak, tudásukkal és helyismeretükkel hatékonyan segítik a hatóságok munkáját.

 

A sajtótájékoztatón a szelektív hulladék-gazdálkodás fontosságát emelte ki Varga Csaba, a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. köztisztasági igazgatója. A főváros tulajdonában lévő közterületről 2017-ben 365 tonna illegálisan lerakott szemetet szállítottak el, míg a gyűjtőszigetekről és egyméteres körzetükből 307 tonna hulladékot.

 

A hulladékudvarok népszerűsítését emelte ki tájékoztatójában Palásti László, az FKF Zrt. hulladékgazdálkodási osztályvezetője. Mint elmondta, az FKF Zrt. 50 felé szortírozott, szelektált hulladékot képes átvenni a lakosságtól. A hulladékudvarok használata azért előnyös, mert a kiválogatott hulladék nem a kukába kerül, hanem megkezdődhet a felhasználása, elkülönítve a feldolgozhatatlan műanyagtól. A lakosság számára ezáltal lehetővé válik, hogy kulturáltan helyezhesse el a háztartási hulladékot– nyomatékosította a szakember.

 

forrás:

http://www.dontwasteit.hu/2018/04/12/polgarorokkel-kozosen-szamolna-fel-...