Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pirolízis bukta

  • 2009. április 17.
  • humusz

Már többször hírt adtunk a Sajóbábonyba tervezett pirolízis üzemrõl és az ellene való fellépésrõl. Most reményeink szerint az utolsó sorokat írhatjuk le az ügy kapcsán. A civilek ugyanis nyertek. Véglegesen.


Negyvenezer tonna hulladék termikus ártalmatlanítását tervezték abban a sajóbábonyi pirolízis üzemben, aminek kapcsán egy helyi képviselő kérte a segítségünket. Az üzemmel számos probléma volt, csak hogy a legsúlyosabbat említsük: a pirolizáló nem tudott megfelelni a hulladékégetéses rendelet szigorú kibocsátási előírásainak.

Ezt a gondot a leleményes beruházó úgy próbálta meg áthidalni, hogy az üzemet, mint tüzelőberendezést kívánta engedélyezni, ami első körben sikerült is. Ugyanígy gond volt a csatolt energiatermelő üzemek kibocsátásával, az üzem hatásterületének számításával, az egészségügyi hatások felmérésével, de még a referencia üzem kiléte is homályba borult. Az egész engedélyezési eljárás olyan súlyos hibákkal és hiányosságokkal volt terhelt, hogy a Válaszúton Alapítvány, és a HuMuSz a miskolci Zöld Kapcsolat Egyesület kifogásolta az üzem hatástanulmányát.

Észrevételeink meglepő sikert arattak, a hatóság is egyetérthetett azokkal, hiszen az ügyben hozott végzésében kijelentette: ”a dokumentáció nem teljes körűen tartalmazza a beruházó elképzeléseit, valamint nem teljes körűen támasztja alá a dokumentációban szereplő kibocsátási értékeket.”. A Felügyelőség az engedélyezési eljárást végzésében megszüntette.

Ritka alkalom ez, becsüljük meg. Azt mindenesetre valljuk be őszintén: elég már az a két égetőmű Sajóbábonyba. A harmadikkal az egy főre eső égetőművek tekintetében Guiness rekorder lehetett volna a kis borsodi település. Bár meglehet, hogy éppen ez volt a lokálpartióta befektetők szándéka…

Szuhi Attila

 

 

Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.

 

kisnorveg_4_egyben