Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

PET mentes FÁNK

  • 2018. augusztus 08.
  • CsViki

A Fővárosi Állat- és Növénykert vezetése úgy döntött, hogy kitiltják a PET-palackos üdítőket az intézmény büféiből. A szomjas látogató viszont bárhol megtöltheti a kulacsát vízzel.

A Fővárosi Állat- és Növénykert Magyarország legrégebbi és a legnagyobb gyűjteménnyel rendelkező állatkertje. Bátor és példamutató lépésre szánta rá magát a Budapest Állatkert vezetősége. Úgy döntöttek, nem engedélyezik a PET-palackos italok árusítását az állatkerti büfékben. A vízre szomjas látogató viszont bárhol megtöltheti a kulacsát csapvízzel.

Mint a Tudatos Vásárló írta: hiába keresnénk, a Budapesti Állatkert területén egyetlen büfében sem fogunk találni PET-palackos üdítőt. Az állatkert vezetése ugyanis, felismerve az egyszer használatos palackok környezetterhelését, úgy döntött, száműzi azt az állatkert területéről. A cél az értelmetlen hulladék csökkentése, ami nagyon fontos lenne, hiszen egy nemzetközi felmérés szerint percenként 1 millió, másodpercenként 20 ezer műanyag palack kerül a kukába (vagy a kuka mellé) világszerte.

„A vendéglátó-helyekkel olyan szerződést kötöttünk, amelynek értelmében tilos egyszer használatos PET-palackokat árusítaniuk. Ennek a döntésnek egyértelműen az a célja, hogy csökkenjen a műanyag hulladék mennyisége” – mondta Hanga Zoltán, az Budapesti Állatkert szóvivője. A büfékben kizárólag üveg és fém palackban árulhatnak üdítőket, az állatkertben pedig több helyen is találhatók olyan szelektív edények, ahová ezeket bedobhatják a látogatók.

Bár az elsődleges cél a hulladékcsökkentés, a szemléletváltás is fontos, ezért a témában készített információs anyagokkal is találkozhatunk az állatkert területén. Aki vízre szomjazik, bármelyik csapnál megtöltheti a kulacsát. Reméljük, minél többen csatlakoznak ehhez a kezdeményezéshez!

 

Forrás: greenfo.hu