Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Önfenntartás örömből

  • 2017. november 29.
  • PKata

flora farmA Flora Farm története. Egy ismerős hirdette azt a majdnem két és fél hektáros őrbottyáni telket, amibe Hoklics Melinda és férje, Király Gábor váratlanul beleszerettek. Nem mérlegeltek sokat, valami nagyon húzta őket a hely felé, és látták maguk előtt, hogy a régóta dédelgetett álmuk valóra válik. Az álom leegyszerűsítve: kivonulni a természetbe és önfenntartó módon működtetni egy farmot. Szinte napra pontosan öt évvel később, jó haszonnal adták el a helyet, egy karnyújtásnyira az önfenntartástól.

Sikeres projektként zárják a Flora Farmot, sokat tanultak, rengeteget dolgoztak, a gyerekeiknek boldog éveket teremtettek, harcoltak a bürokráciával – és most a külföldre költözést fontolgatják. Tanulságos történet 2017-ben, Magyarországon.

 

Melinda a McCann Erickson reklámügynökségnél dolgozott, recepciós volt, de többre vágyott. Egy, a McCannél kisebb reklámügynökségnél kapott lehetőséget erre, kitanulta a szakmát, és a megszerzett tudásával elindította a saját cégét, a Cre-Visiont. Amikor legjobban pörgött a biznisz, tíznél több embernek is munkát adott, jól ment a cég, de férjével mindig gondolkoztak valami olyanon, ami végül a Flora Farm lett. Gábor informatikus, korábban több vállalkozást is indított (feleségével közösen kávézót, később pedig ingatlanberuházóként házakat építetett eladásra). Egyiküknek sem volt szükségük anyagilag másra, megéltek abból, amit csináltak, de a kivonulás gondolata ott, Őrbottyánban, öt éve előre tört.

Leírták egy papírra, hogy a telekre és a rá épített házra 85 millió forintjuk van, abból kell kijönniük. „Természetesen sokkal többe került végül, a  saját munkánkon kívül nagyjából 120 millió forintba és végül 185 millióért adtuk el. Nem mondhatjuk, hogy nem zártuk sikeresen” – mesélte Melinda, aki még azzal a válaszával is meglepett, hogy a „ház kész”, az új tulajdonosnak semmi más dolga nincs, mint beköltözni és élvezni.

Mi történt akkor mégis? Miért adták el a szerelemprojektet? „A ház abszolút egy kísérlet volt az önfenntartásra, ráadásul biogazdálkodás keretein belül, ami nem volt mindig egyszerű, például az elején kézben vittük oda a katicabogarakat a levelekre, hogy egyék a tetveket” – kezdte Gábor.

„A majdnem passzív ház felépítése mellett egy vegyszermentes gazdálkodás alapjait raktuk le. A kertben megtermett mindenféle zöldség, ami a konyhába kell, volt még ribizlink, málnánk, a gyümölcsfák most kezdtek termőre fordulni, egyetlen almát szüreteltünk le.”

Ami megtermett, megették, feldolgozták; amit tudtak, értekesítettek. A 40 dió- és 40 mandulafa, valamint az 1000 tő levendula bizonyult a legjobb döntésnek, legalábbis eddig, ezek eladásából éves szinten összesen 2 millió forint bevételük volt. Ráadásul a biominősítést épp a költözéskor kapta meg a farm, annak több éves átfutása miatt, később a már igazolással ellátott bio terméseket még többért tudták volna értékesíteni.

flora farm

„A számolásainkba az elejétől fogva bekalkuláltuk a vendégházakat, ahova elsősorban külföldieket vártunk volna, azonban nem kaptunk rájuk építési engedélyt, mert a földhivatalnál rosszul volt a rajzon a telkünk és a házak helyén papíron erdő volt. Két évbe telt, mire újra rajzolták a térképet, de nekünk elfogyott a lendületünk” – magyarázta meg Melinda, hogy végül miért a cél előtt szálltak ki. A Flora Farm a vendégházakkal együtt tudott volna önfenntartó lenni, addig mindkettejük külön munkáiból fedezték a hiányt (Melinda ügynöksége ma is működik), miközben éjjel-nappal dolgoztak a kertben és a kert körül. A zöldség- és gyümölcsgazdálkodás mellett szárnyasokat is tartottak. A 300 négyzetméteres ház energetikailag mondjuk remekül sikerült. „Negyvenezer volt a havi rezsink.”

Rengeteg lehetőség maradt a farmon. A teljesen spontán szerveződő levendulaszüret kinőtte magát és egyre népszerűbb lett, pedig kezdetben csak arról volt szó, hogy Melinda már nem tudta a rengeteg levendulát eladni, ezért szedd magad akciót hirdetett, csak vigyék a növényt. A vendégek viszont nem tudtak nem beleszeretni a helybe, sokan csak kirándulni vagy fotózkodni jártak a szüretre, utóbbi szintén egy üzleti lehetőség lett volna. Ahogy a saját erdejükben növő, különleges homoki szarvasgomba is, amely az egyetlen édes szarvasgombafajta.

Melindáék másfél évig hirdették a farmot, de mivel tudták, mennyit ér, nem akartak engedni az árból. Igazuk volt, idén ősszel megérkezett a „beleszeretős” vevő. Az új tulajdonos egy Magyarországon is működő ingatlanközvetítő hálózat egyik tulajdonosa, nem szeretett volna névvel szerepelni, de tudjuk, hogy hétvégi háznak vásárolta meg a Flora Farmot, a termelést is folytatni szeretné, de csak a család számára.

Melinda és Gábor pedig a külföldre költözésen gondolkodnak. Azt gondolják, amit tudnak és amit a Flora Farm is igazol, arra lesz kereslet külföldön is. Addig egy frissen a tulajdonukba került 110 éves házat hoznak helyre, Melinda pedig a lakberendezési szakmába ássa bele magát. „Az ingatlanhoz elég jól értő vevőnket kérdeztük, mibe fektessük a vételárat. Azt mondta, ilyen projektekbe, mint a Flora Farm.

 

Forrás: https://forbes.hu/uzlet