Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Öko Szegedi Ifjúsági Napok

  • 2016. július 25.
  • sklania

Az egyetlen hazai Greener Festival díjas rendezvény, a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) idén számos öko-újdonsággal rukkol elő: a Jégpohár, az Ehető Kanál, a Szalma Szívószál, a Komposzt WC és még sok más.

A Szegedi Ifjúsági Napok 2008-óta igyekszik népszerűsíteni az ökotudatos fesztiválozást, ennek elismeréseként már 2009-ben - legelső és azóta is egyedüli magyarként - kapta meg a környezettudatos fesztiválokat díjazó nemzetközi Greener Festival Awards-ot, olyan fesztiválok mellett, mint a Glastonbury vagy a T-in-the-Park. A SZIN céljai e téren azóta is változatlanok és idén több újdonsággal is jelentkezik a környezetbarát fesztivál, hogy minél több emberhez eljuttassa az ökogondolkodás fontosságát.

"A fesztiválokon - biztonsági okok miatt - nem lehet semmi balesetveszélyes eszköz (fém, porcelán, üveg stb), ezért rengeteg az egyszer használatos műanyag, ami óriási nyersanyag és energia pazarlás" - magyarázza Mangel Koppány, a SZIN öko-szakértője. Ezekre keresnek olyan környezetbarát megoldásokat, mint pl. a RE:pohár és a komposzt étkészlet, melyek bevezetésével 2010-ben is több mint 20%-kal csökkentették a SZIN-en keletkező szemét mennyiségét.

A SZALMA SZÍVÓSZÁL:

Idén - mások mellett - egy olyan csapattal, a Világbéke Műhellyel dolgoznak együtt a SZIN-en, akik három újdonsággal is készülnek a fesztiválra, olyanokkal, melyek használatával tovább csökken a fesztiválokon keletkező szemét mennyisége. Az Ehető Kanalat, a Jég Felespoharat illetve a Szalma Szívószálat a KINO re:kocsmában tudják majd kipróbálni a fesztiválozók. A re:kocsma egyébként az ÖKO-SZIN kísérleti helye, ahol az a cél, hogy a fesztivál ideje alatt egyetlen gramm szemetet se termeljenek. Itt lehet majd komposztálni a tányért, villát, kést, poharat, többször használni a söröskorsókat, sőt még a WC is öko/komposzt lesz, amit a RE:pohár mellé kapott, ECOTOI tiszta WC karszalaggal lehet majd igénybe venni.

A JÉGPOHÁR:

"A szemétprobléma mellett a fő üzenetünk, hogy vegyük észre és használjuk a minket körbevevő természet adottságait, mert az jó nekünk"- mondja az öko-szakértő. "És ha jó, akkor kevesebb feszültség lesz bennünk, amit felesleges fogyasztással akarnánk kompenzálni" - teszi hozzá. Ehhez elég, ha az ember sétálgat néha egy kicsit mezítláb, ami egy természetes talpmasszázs is egyben vagy befekszik néha a kultúrszoliba, azaz kifekszik napozni egy könyvvel a kezében, vagy csak azt mondja, hogy szeretem a fákat, mert a fára mászás, a fa gyümölcse jó dolog, az oxigéntermelés pedig nélkülözhetetlen az élethez.

Az EHETŐ KANÁL:

forrás: http://www.marketinginfo.hu/hirek/article.php?id=42380&referer_id=newsletter&utm_source=newsletter&utm_medium=e-mail&utm_campaign=2016-07-20