Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

ÖkoPannon szelektív roadshow a nyári fesztiválokon

  • 2005. július 05.
  • humusz

Az ÖkoPannon Kht., mely a csomagolási hulladék hasznosítását koordinálja, komoly nyári kampányba kezdett. Nemsokára láthatjuk az elsõ hazai sztárokat is, amint a gyûjtõszigeteknél pózolnak. Fekete Pákó és Gyõzike együtt viszik le a szelektált szemetet a gyûjtõszigetre - látom magam elõtt.

Nem is lenne ezzel semmi baj, ha a szelektív hulladékgyûjtésen alapuló újrahasznosítás nem ölné meg az újrahasználatot, az újratöltést. De sajnos azt kell látnunk, hogy megöli: egyre csak fogy és fogy az újratölthetõek piaci részesedése. Így hathat az újrahasznosítás a környezet és a lakosság érdekei ellen...

A Menedzsment.hu cikke:

Az idén elnézést kérünk. Tudna segítni?

Az idén több jelentős zenei-, kulturális- és sportfesztiválon szelektíven gyűjthetik a hulladékot a látogatók. A csomagolóanyagok gyűjtését és hasznosítását koordináló ÖKO-Pannon Kht. segíti a Sziget Fesztivált, a soproni Volt Fesztivált, az Extrém Sportszigetet és a Gyerekszigetet a környezettudatos hulladékgyűjtésben.

A kht. a fenti fesztiválok mindegyikén részt vesz a szelektív hulladékgyűjtési road show-jával is, hogy több százezer fiatallal ismertetesse meg a csomagolási hulladékok gyűjtésének és hasznosításának helyes gyakorlatát.

A Gyerekszigeten, az Extrém Sportszigeten, a Volt valamint a Sziget fesztiválon a látogatók számára a műanyag PET palack és az aludobozok külön gyűjtésére van lehetőség az alkalmi gyűjtőszigeteken, amelyek működtetését az Etalon Kft. végzi a KvVM és az ÖKO-Pannon Kht. közös támogatásával. A rendezvényeken keletkező műanyag hulladék kezeléséről a Feparec Kft., az alumínium italdobozok begyűjtéséről pedig a Loacker Kft. gondoskodik.

A szigetlakók már évek óta szelektálnak, idén pedig a felsorolt, rangos fesztiválok résztvevői is csatlakoznak a hasznosítható hulladékok különgyűjtéséhez. A tavalyi Sziget fesztivál látogatói összesen 9 tonna műanyagot és 600 kg alumínium italdobozt gyűjtöttek a szelektív gyűjtőedényekben, és az idei Sportsziget eredményei is biztatóak.

Az ÖKO-Pannon Kht. által koordinált lakossági szelektív hulladékgyűjtési rendszerben ma mintegy 3,5 millió lakosnak van lehetősége anyaga szerint külön válogatva gyűjteni az otthonában képződött csomagolási hulladékokat. A kht. rendszerében tavaly lakosonként - átlagosan - 8 kilogramm hasznosítható hulladék gyűlt össze, amely jó eredménynek tekinthető, igaz még elmarad az EU tagországok átlagától. A felzárkózás csak a szelektív hulladékgyűjtés módszerének oktatásával és a minél szélesebb körben való népszerűsítésével érhető el.