Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Óceánból kihalászott műanyag szemétből épült az öt tonnás bálna

  • 2018. augusztus 02.
  • sklania

5 tonna, a Csendes-óceánból kihalászott műanyagszemétből, acélból és aluminiumból hozták létre a Felhőkarcoló - vagy másnéven a Bruges-i bálna - 4 emelet magas installációját a 2018-as bruges-i triennáléra.

A dizájndíjas StudioKCA két alapítóját, Jason Klimoskit és Lesley Chang-ot azzal keresték meg a triennálé szervezői, hogy készítsék el a "folyadék város" megtestesítőjét, mely jelzi, milyen szinten összekapcsolódtak mára a városok a világon a globalizációnak köszönhetően.

Első gondolatuk az óceán volt, hiszen nincs ennél nagyobb folyékony, városokat összekötő közeg a Földön, innen pedig már csak egy ugrás volt a műanyagot is belevenni a projektbe. Ehhez a lehető legtöbb szemetet próbálták meg összeszedni négy hónapon át, majd mindezt bálnaformába öntötték.

"Egy, a vízből kiemelkedő bálna volt a tengerek első "felhőkarcolója" és egyben a legnagyobb tengeri emlős. Vagyis jó ötletnek tűnt, hogy bálnaformára formázzuk az alkotásunkat, miközben az óriási méretek által felhívjuk a figyelmet a probléma nagyságára is" - mondta el Jason Klimoski, a StudioKCA egyik vezetője.

A nem mindennapi alkotás mementója annak a 150 millió tonna szemétnek, mely jelenleg is az óceánban úszik. Szakértők szerint ez évente 8 millió tonna műanyagszeméttel gyarapodik, vagyis mára több a műanyagszemét az óceánokban, mint a bálna.

"A Skyscraper fizikai megtestesülése annak, miért szükséges megváltoztatnunk azt, ahogy a műanyagot kezeljük és használjuk manapság a világon" - mondta Lesley Chang, a STUDIOKCA másik vezetője. A Skyscraper-t végül 14 másik műalkotással együtt választották ki a szervezők.

 

Fotók forrása: StudioKCA, 

forrás:

http://hu.euronews.com/2018/07/05/oceanbol-kihalaszott-muanyag-szemetbol...