Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nyílászáró-szigetelési program

  • 2014. október 22.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Fűtésre a háztartási energia 70-75%-át fordítjuk, így a minimális megtakarítás is sokat számít. Legfontosabb teendőnk ezzel kapcsolatban fűtőberendezéseink karbantartása. Megéri a pár ezer forintos költség, hiszen rossz állapotú készülékkel 5-8%-kal is többet fogyaszthatunk. Nem árt felfrissíteni tudásunkat a helyes szellőztetésről - rövid kereszthuzat -, a megfelelő páratartalom biztosításáról és persze az ideális otthoni hőmérsékletekről - nappal 20-21, éjszaka és távollétünk alatt 17-18 fok -.
A legalapvetőbb tennivaló a megfelelő szigetelés - ez költségesebb beruházást jelenthet ,- adódik egy takarékosabb megoldás is: az Ökoszolgálat nyílászáró-szigetelési programjának segítségével bárki felújíthatja elavult faablakait, -ajtóit. A Zöld Zugból ehhez jó néhány hasznos kiegészítőterméket is tudnak ajánlani, de a legfontosabb a szándék és a következetes, környezettudatos viselkedés. 

A nyílászárók háromféleképpen okoznak hőveszteséget:

1. Hézagos illesztések

Két szempontból is kellemetlen: télen többet kell fűteni, nyáron pedig komfortérzetünket merőben csökkenti, hogy bejön a meleg, a por, füst és zaj is. A mai modern műanyag nyílászárók ezekkel hatékonyan veszik fel a harcot, de ebben az esetben meg kell oldani a légcserét, mert a párás felület a gombatelepek melegágya.

2. Hőveszteség az üvegfelületeken - páralecsapódás

Az átlagos ablakok 2x3 mm-es üvegvastagsága, és az 1-2 cm-es üveglapok közötti légrés kevéssé hatékony hőszigetelő rendszernek minősül. Az üvegen jelentkező páralecsapódás, pláne a jégvirág megjelenése a rossz hőszigetelés, az elégtelen légcsere jele. A pára jelenléte nem csak a kilátást takarja el, a lefolyó víz a fakeretet is roncsolja. 

3. A tok és az ablakkeretek hővesztesége

A vastagabb anyagnak - amiből a tok, illetve az ablakkeret készül - a szigetelőképessége jobb, mint az üvegé. Ügyeljünk arra, hogy jó állapotukat megőrizzék!

Mivel az Ökoszolgálat nem komplett ablakcserét kínál, ezért az 1. ponthoz tudnak segítséget nyújtani. Olcsó és egyszerű szigetelési eljárásukkal a faajtó- és -ablakeretek illesztési hiányosságait lehet kiküszöbölni.

További részletek és online foglalási lehetőség: ökoszolgálat.hu