Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Nulla Hulladék jegyében: így csökkentsd az élelmiszer-hulladékot!

  • 2015. március 23.
  • graczek
Szerző: 
Szuhi Attila

Az alábbiakban néhány ötletet és tanácsot olvashattok arról, hogy hogyan csökkenthetjük a kidobott élelmiszereink mennyiségét, hogy ezzel csökkentsük a környezetre gyakorolt hatásunkat és még pénzt is spóroljunk.

Bár sokan nem szeretik hallani, de mindannyian pazaroljuk az élelmiszert. Globális szinten az összes megtermelt élelmiszer 1/3-át dobjuk ki vagy pazaroljuk el az élelmiszertermelés és fogyasztás során. Kanadában ez az arány például 40% (ami 27 milliárd dollár értéket tesz ki), és Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet.

A pazarlás túlnyomó része a háztartások pazarlásából adódik, ám jelentős részben származik az éttermek, intézmények (pl. iskolák), élelmiszerüzletek kidobott élelmiszereiből.
De mi is a baj a kidobott élelmiszerrel?

Ha kidobunk egy ételt, vagy ételmaradékot, akkor nem csak élelmiszert pazarolunk, hanem az élelmiszer előállításához felhasznált erőforrásokat is, amelyeket az élelmiszerek termesztése, aratása, csomagolása, szállítása, raktározása és főzése során vettek igénybe. Az olyan erőforrásokról, mint az energia, üzemanyag, idő, víz, gáz vagy elektromosság hajlamosak vagyunk elfeledkezni, annak ellenére, hogy ezek szükségesek a folyamatban ahhoz, hogy az adott élelmiszert előállítsák.

Mi lesz azzal az élelmiszerrel, amit nem eszünk meg? Három lehetséges módon végződhet az „élete”. A legrosszabb hely, ahol végezheti, az a hulladéklerakó. Hogyha az ételt a hulladékok közé dobjuk, akkor az a hulladéklerakóba kerülve hozzájárul a veszélyes üvegházhatású gáz, a metán képződéséhez. Ezen túl az élelmiszer értékes helyeket foglal el a hulladéklerakóban, ami más hulladékok számára lenne fenntartva. Egy fenntarthatóbb alternatívát jelent, ha a kidobandó élelmiszert és más komposztálható anyagot egy szerves anyagok részére rendszeresített kukába dobjuk, így az élelmiszer lekomposztálódik és értékes talaj lesz belőle később. Az ételek újrahasznosítása is nagyszerű, de a legjobb, ha egyáltalán nem pazaroljuk az élelmiszereket.
Hogyan csökkenthetjük az élelmiszer pazarlást?

Az alábbiakban néhány hasznos tippet olvashattok, amelyek segítenek csökkenteni a pazarolt ételek mennyiségét és még pénzt is spórolhattok:

  • Az élelmiszerüzletben csak azt vegyük meg, amire valóban szükségünk van. Különösen igaz ez a romlandó ételekre. Készítsünk bevásárló listát, mielőtt a boltba mennénk!
  • A hűtőben vagy fagyasztóban tárolt ételekkel kapcsolatban legyünk körültekintőek. Úgy tervezzük meg a felhasználásukat, hogy arra még a lejárati időn belül sor kerüljön. Készítsünk leltárt a fagyasztóban lévő élelmiszerekről, így elkerülhetjük, hogy egy élelmiszer elkerülje a figyelmünket, és megromoljon, mielőtt felhasználnánk.
  • Olyan élelmiszereket vásároljunk, amelyeknek hosszabb az eltarthatósága.
  • Használjuk fel a maradékot! Ha sült pulyka vagy csirkehús maradékod van, azokat még fel lehet használni például szendvicsekbe, a csontokat pedig húsleves elkészítéséhez.
  • Adományozzuk el az ételeket!
  • Sokan vannak, akik másnap már nem szívesen eszik meg az előző napi maradékot. Fagyasszuk le a készételt, és fogyasszuk el egy későbbi időpontban!
  • Tervezzük meg előre az elkészítendő ételeket! Ez egyszerű módja annak, hogy megszervezzük az időnket, pénzt takarítsunk meg és csökkentsük a hulladék mennyiségét.