Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nőhet a hulladék-mennyiség a módosuló termékdíj miatt ???

  • 2004. november 17.
  • humusz
A képzodo hulladék mennyiségének növekedését idézi elo a jövore módosuló termékdíj-szabályozás az alkoholmentes italokat gyártó cégek szerint. | FigyeloNet, MTI-Eco

A HuMuSz másként látja

Kiss Gáborné, a Magyarországi Üdítoital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetsége (MÜSZ) fotitkára elmondta, hogy a módosított törvény a kormány szándéka ellenére azért ösztönzi a gyártókat a csomagolások kibocsátásának fokozására, mert a termékdíj tételeket az italok kiszerelési méretével arányosan szabták meg.

A fotitkár példaként a muanyag palackban forgalmazott üdítoitalokat említette, amelyeknél a másfél literes urtartalmú palackok termékdíja 10 forint, a kétliteresé pedig annak duplája.

"Ha a gyártók a törvény ösztönzésére a nagyobb palackok forgalmazásáról a kisebbre térnek át, akkor azonos üdítoital mennyiségre vonatkoztatva több mint harminc százalékkal no a keletkezo palackok mennyisége" - mutatott rá Kiss Gáborné.

Számítása szerint egy átlagos méretu üdítoitalt forgalmazó cégnél a törvény mintegy 17 százalékkal több muanyag-felhasználásra ösztönöz, mint a korábbi jogszabály.

Kitért arra, hogy a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács (MÁSZ), valamint a MÜSZ a termékdíj-törvény kapcsán, annak hétfoi parlamenti elfogadása napján korábbi bejelentéséhez híven beadta alkotmányossági normakontroll iránti kérelmét Mádl Ferenc államfohöz.

*******************

HuMuSz vélemény

Nem akarják érteni

Az eldobható csomagolásban gyártásában, forgalmazásában és kezelésében érintett cégóriások nagyon nehezen emésztik meg a termékdíjtörvény módosításának új elemét, a darabalapú termékdíjat.

A Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) szerint a csomagolóipar heves támadásai bizonyítják leginkább, hogy a parlament által novemberben elfogadott termékdíjtörvény változtatás kedvezõ hatással lehet az eldobható italcsomagolásokból és nylonszatyrokból származó hulladékok csökkentésére.

Tömöri Balázs, a HuMuSz munkatársa szerint a darabalapú termékdíj miatt igaz az, hogy a másfél literes ûrtartalmú eldobható mûanyagflakonok termékdíja 10 forint, a kétliteresé pedig annak duplája. Ha a gyártó ezt soknak találja, akkor forgalmazza termékét újratölthetõ csomagolásban, amit nem sújtanak ilyen termékdíjfizetési terhek! Tehát a törvény valójában nem az eldobható csomagolóanyagok, hanem a visszaváltható csomagolások használatára ösztönöz, aminek következménye a csomagolási hulladék mennyiségének jelentõs csökkenése lesz.

A HuMuSz osztja a MÁT véleményét arról, hogy a törvény diszkriminatív és piackorlátozó, de más okból: azért, mert a hulladékhasznosítást koordináló szervezetekbe tömörült piaci szereplõk felé sokkal enyhébb követelményeket támaszt, mint az egyéni teljesítõk felé.

HuMuSz