Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem vizsgálják, hogy ki mennyit nyomtat

  • 2017. március 31.
  • CsViki
Szerző: 
CsViki

Egy tipikus magyar vállalkozásnál alig tartják számon, hogy melyik munkatárs mit és mennyit nyomtat, az elhasznált papírok mennyiségét pedig nem is lapszámban, hanem doboznyi kiszerelésben mérik.

Ugyanakkor a hazai kkv-k többsége nem tudja, mire való egy dokumentumkezelési rendszer, és hogyan segít csökkenteni a költségeket - derül ki annak a kutatásnak az eredményeiből, amelyet a Canon Hungária megbízásából a Trend International Market Research készített magyar kkv-k és nagyvállalatok munkatársai körében.

 

nyomtatópapír

Kép forrása: https://pixabay.com/en/printer-using-print-operate-use-2178754/

 

Ötezer lapot nyomtatnak egy hónapban

A kutatás eredményei szerint a megkérdezett vállalatoknál jellemzően nyomtatópapírt tartalmazó (jellemzően 500 lapos) dobozok fogyása alapján tartják nyilván használatukat. A válaszadó cégek felénél havonta 2-10 doboz papírt használnak fel, ami ezer-ötezer darab kinyomtatott papírt jelent. 18%-uknál ennél több, 11-50 doboz papír, tehát akár havi huszonötezer lapot is felhasználnak egy átlagos hónapban. Összességében a vállalkozások fele 2016 végén ugyanannyit nyomtatott, mint a korábbi években, és ezen a téren nincs jelentős különbség a különböző méretű cégek között. A vállalkozások 28%-a szerint valamilyen mértékben kevesebb lett a nyomtatási mennyiség, viszont 17% többet nyomtat, mint a korábbi években. Azoknál a vállalatoknál, ahol a munkatársak bevallása szerint a korábbinál kevesebbet nyomtatnak, a legtöbb esetben (38%) az elektronikus dokumentumkezelő rendszer bevezetése miatt csökkent a nyomatok száma.

 

Így kerül a bizalmas szerződés az óvodába

A vállalkozások háromnegyedénél nem tartják számon, hogy egyes munkatársak vagy osztályok mennyit nyomtatnak, pedig a mai hálózati printerekkel ez nagyon könnyen megoldható például felhőalapú megoldással, amelynek használata a kis- és középvállalkozások esetében nem is jár extra beruházási költséggel. Ám minél nagyobb a vállalkozás mérete - és minél több a nyomtatóinak száma -, annál tudatosabban kontrollálják a nyomtatások számát. A nyomtatás kontrollja a tudatosabb vállalkozások közel felénél kimerül abban, hogy nyomon követik printerek beépített lapszámlálóját. Csupán a tudatosabb vállalatok harmadánál kötelezik a munkatársakat arra, hogy a belépőkártyáikkal azonosítsák magukat a printer használatához. Bár a mindennapi munkát jelentősen megkönnyíti, az okostelefonról vagy táblagépről való nyomtatás csupán a megkérdezett cégek 14%-ánál lehetséges. Összességében a cégek 86%-ánál próbálják valamilyen módon csökkenteni papírfogyasztást. A legnépszerűbb módszernek a kétoldalas nyomtatás számít, a vállalkozások 70%-uknál pedig a fénymásolás helyett inkább szkennelik a dokumentumokat. A vállalkozások 72%-ánál a rontott lapok hátoldalát hasznosítják újra: van, ahol ezeket a lapokat használják jegyzetelésre, vagy adják oda óvodáknak, otthon a gyerekeknek, hogy rajzolhassanak rá - miközben a hátoldalon egy a nyomtatóban felejtett árajánlat, vagy bizalmas szerződés is lehet.

 

Az irodában nem népszerű a tintasugaras nyomtató

A kutatás eredményei szerint a magyar cégek körében a tintasugaras nyomtatók nem túl népszerűek, csupán 7%-uknál használnak ilyen berendezést. 76%-uknál megtalálható ugyanakkor A3-as méretben való, egyszínű nyomtatásra alkalmas lézernyomtató, és ugyanennyien rendelkeznek színes nyomatok készítésére is alkalmas típussal. Az A4-es monokróm lézernyomtatók aránya 65%, a színeseké 35%.

 

Ha tudnák mi a dokumentumkezelés, sokat tudnának spórolni a cégek

A megkérdezett vállalkozások 59%-ánál nem használnak semmilyen dokumentumkezelő rendszert, és a többségük még nem is tervezi ilyen rendszer bevezetését. A mélyinterjúk során kiderült, hogy a cégek többségének nincs meg a kellő információja sem a dokumentumkezelő, sem folyamatkezelő szoftverekről, nem tudják, hogy ezeket mire tudnák használni. Pedig az adminisztrációs feladatokat minden megkérdezett cégnél számítógépen végzik. Az elektronikus dokumentumkezelő rendszerrel rendelkező cégek 40%-a 5 évnél régebben vezette azt be, negyedük pedig 3-5 éve. Ráadásul a megkeresett vállalkozások felénél az illetékesek sem tudták megmondani, hogy milyen típusú dokumentumkezelő rendszert használnak. Akik mégis ismerték, szinte mind különböző szoftvereket említett. Így megállapítható, hogy a dokumentumkezelő rendszerek magyar piaca teljesen széttagolt, nincs kiemelkedő szereplője, komoly lehetőség rejlik a vezető pozíció megszerzésében.

 

A cikk forrása: http://www.marketinginfo.hu/hirek/article.php?id=45544&referer_id=newsle...