Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem elég jók a Nemzeti Megelőzési Programok

  • 2014. december 18.
  • Csilla

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) vizsgálta az országok által kidolgozott Nemzeti Megelőzési Programokat, amit tavaly év végéig kellett benyújtani. A 20 programból összesen 4-ben szerepelt konkrét pénzügyi tervezet hulladékmegelőzésre, és 11 említett mennyiségi megelőzési célszámokat.

"A célszámok össz hulladékmennyiséghez kötöttől specifikus szektorokig vagy hulladék típusokig terjednek, és vagy abszolút hulladék termelésben, vagy per fő, vagy inteztizásban határozták meg" - találta az EEA.

Brüsszel és Luxemburg megadott célszámokat, de indikátorokat nem a monitorozásra, amíg Ausztria, Németország, Litvánia, Lengyelország és Magyarország meghatározott indikátorokat, csak célszámokat nem.

Az összes megelőzési programban lefedik a települési hulladék problémáját, de a mezőgazdasági, illetve a bányászatból és a nyersanyag szektorból kikerülő hulladékot csak 8, illetve 6 program említi.

A Körkörös Gazdaság csomag - amit az előző Európai Bizottság terjesztett elő, és amit kedden visszavontak- sem tartalmazott törvényhozói javaslatot megelőzés terén, kivéve a 30%-os törekvést élelmiszer hulladékra vonatkozólag.

Több tagország is jelezte, hogy nagyobb figyelmet kéne a megelőzésre szentelni, ami jobb termék tervezést is tartalmazna.

Forrás: endseurope.eu