Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Negyedszer is Tájsebészet kampány

  • 2005. február 16.
  • humusz
Ismét elindult a Tájsebészet kampány! Persányi Miklós, a KvVM minisztere jelenlétében hirdettük meg a programot. Iskolák és helyi szervezetek jelentkezését várjuk!

A HuMuSz Házban tartott, sajtótájékoztatóval összekötött megnyitó rendezvényünkön az írott és elektronikus sajtó szép számban megjelent képviselőihez először Szilágyi László, a HuMuSz elnöke szólt. Mondandójában kiemelte, hogy a kormány közzétett fejlesztési koncepciója szinte minden elemében szorosan kötődik a Tájsebészet programhoz, legyen szó informatikai, környezeti vagy akár gazdasági fejlesztésekről. Nagyon fontos lenne, ha az illegális hulladéklerakók elleni küzdelemben egymásra találna a minisztérium, a civil, az önkormányzati és állami, valamint a gazdasági szektor. A Hulladék Munkaszövetség célja, hogy kialakuljon egy olyan összefogás, amely sikerrel és hosszú távon teremtheti meg az illegális hulladéklerakók felszámolásának társadalmi és gazdasági bázisait, hiszen pusztán civil eszközökkel, társadalmi mozgalomként nem képzelhető el ez a tevékenység.

Ezek után a Tájsebészet program fővédnöke, Dr. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter számolt be arról, hogy a szaktárca a hazai hulladékgazdálkodási rendszerek „forradalmi” átalakításán dologzik, és ennek a koncepciónak fontos eleme – sok egyéb mellett - az illegális hulladéklerakók felszámolása is, amelyhez az ügy társadalmi veszélyességéhez mért állami szigor bevezetését szorgalmazza „Az illegálisan hulladékot elhagyókra a rendőrségnek legalább olyan figyelmet kellene fordítaniuk, mint a közlekedési kihágásokra vagy a zsebtolvajokra” – vélekedett Persányi Miklós. Közölte, hogy a környezetvédelmi tárca az Igazságügyi Minisztériummal a jelenlegi szankciók szigorításáról, a Belügyminisztériummal pedig az ellenőrzés hatékonyságának növeléséről tárgyal.

Végezetül – hagyományainknak megfelelően – a Tájsebészet program 2004. évi győztesei mutatkoztak be. A mosonszentmiklósi Határbarátok képvseletében Nusser Károly számolt be a végzett munkáról, elért eredményeikről. Sajnos Monsonszentmiklóson is csak ideig-óráig sikerült megakadályozni a lerakók újratermelődést, de mindenképpen volt visszatartó ereje a kihelyezett tábláknak, hiszen a felszámolt lerakók helyén a korábbihoz képest lényegesen kevesebb hulladék jelent meg.

Tehát van még tennivalónk bőven, de reméljük, hogy a helyi közösségek 2005-ben is eredményes és hasznos munkát végeznek, és a legeredméynesebb Tájsebész-csoportok számára az Öko-Pack Kht. segítségével biztosítani tudjuk a felszámolási akciókat is!


2005. február 16.

Hulladék Munkaszövetség