Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

"Ne vásárolj semmit!" nap - utcai akció

  • 2004. december 10.
  • humusz
A nemzetközi "Ne vásárolj semmit!" naphoz csatlakozva november 29-én egy lelkes aktivistákból álló csapat rendezett figyelemfelkeltõ demonstrációt Budapesten.
2004. november 29-én, hétfőn este a Nyugati-aluljáróban a lelkes kis aktivista csapat (többnyire a Humanista Mozgalom tagjai) nekilátott szórólapozni és beszélgetésre hívni az embereket a túlfogyasztás kritikájának napján.

Ezt a kis demonstrációt a „Ne vásárolj semmit!” Nap akciósorozat záróelemének szánták. Bár a hétfő esti forgatagban nem volt könnyű hatni a járókelőkre, azért sikerült egy-két jó beszélgetést kezdeményezni, s talán üzenetük eljutott néhány emberhez.

Az akció során egy ál-ajándékokkal telepakolt asztal mellől a szeretet témakörét felölelő idézeteket osztogattak (Buddhától kezdve a magyar közmondásokon át Victor Hugoig).

Az érdeklődők a helyszínen kitölthettek, vagy magukkal vihettek kérdőíveket, melyek a fogyasztással, ajándékozással kapcsolatos kérdések és válaszok által próbálták rávezetni az embereket egy újfajta gondolkodás kialakulásának szükségességére.

Idézet a szórólapról:

Napjaink felgyorsult élettempójában egyre kevesebb idő jut az odafigyelésre, szeretetünk kifejezésére. Mindezt próbáljuk pótolni egy kis (vagy nagy) költekezéssel, egy gyorsan intézett bevásárlással, helyettünk kigondolt ajándékkal, előre gyártott pótszeretettel.

Pénzben, forintban, karátban mérjük a kedvességet, törődést, szeretetet.

Az, hogy milyen minőségű életet élsz, Rajtad múlik. Te döntöd el, mit választasz. Szeretteid boldogsághoz nem kell több, mint Te magad. Te igazán magadat adod nekik? A Szeretet Ünnepe jön, nem a kereskedelemé! Merj végre megállni és csak úgy …... Önmagad lenni!