Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Műanyaghorror az állatvilágban - Erős idegzetűeknek

  • 2018. szeptember 08.
  • PKata

 Műanyaghorror! Ezzel a szóval tudnánk leginkább szemléltetni azt, amit az állatvilág él át az emberi felelőtlenség, nemtörődömség miatt. A képek magukért beszélnek.

 

Globális műanyag-apokalipszis

 

Abba még belegondolni is rossz, hogy mi emberek mit teszünk a világunkkal. Hány ártatlan állatot, élőlényt ölünk meg puszta hanyagságból, oda nem figyelésből. Sokaknak felfoghatatlan még ma is, hogy mit is jelent az a környezetvédelem és miért kell sokkal, de sokkal tudatosabban élni mint korábban.

teknős

 A képek minden bizonnyal mindenkit elgondolkodtatnak azon, hogy fogyasztói társadalmunkat radikálisan át kell alakítanunk. Nem csak magunkét, hanem a családtagjainkét, barátainkét is. Manapság már mindenki a bőrén érzi a klímaváltozás jeleit. 

teknős

Az úgynevezett műanyaghorror csak az utóbbi 1-2 évben került bele igazán a médiába, a köztudatban, de több mint 10 évre visszavezethető megjelenése. Itt kimondottan az óceáni szemétszigetekre gondolunk, amik már kontinens nagyságúra duzzadtak. Egyes vélekedések szerint 2050 -re több hulladék lesz a tengerekben, mint hal. Mára már szó szerint a csapból is a műanyag, vagyis annak legkisebb formája, a mikroműanyag folyik.

madár

A mikroműanyagok most kezdenek a köztudatba kerülni, ahogy számos kormány tervezi, hogy betiltja a kozmetikumokban és a tisztítószerekben előforduló műanyag mikroszemcsék használatát – mondta Alina Wieczorek, a galwayi Ír Nemzeti Egyetem munkatársa.

rák

Magyarország is érintett már a műanyaghorrorban, mivel szinte az összes hazai folyóban kimutatták a mikro-műanyagot, sőt már a palackozott vizeinkben is. De ha ez nem lenne elég az óceáni halak gyomrában a táplálék mellett műanyagok és mikroműanyagok is kimutathatóak. A kutatók a vizsgált óceáni halak 73 százalékának a gyomrában – globálisan nézve ez az egyik legmagasabb előfordulási arány – mutattak ki különböző, egyebek között a textilipari termékekben található mikroműanyagokat.

madár

 

Vajon a műanyaghorror megállítható, vagy éppen visszafordítható még? Nem tudjuk, de a világban már többen dolgoznak a kialakult helyzet felszámolásán. Bízunk benne, hogy nem lesz késő.

 

Forrás: https://hulladekvadasz.hu