Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Műanyagcsomagolás az ételben

  • 2018. augusztus 03.
  • sklania

Az aprócska, mikroszkópikus műanyagszemcsék a mindennapjaink részévé váltak - akkor is, ha nem látjuk őket. Melyek a valós veszélyeik? 

 

A műanyagok hihetetlenül ellenálló anyagok - gyakorlatilag nincsenek olyan mikroorganizmusok, amelyek alkalmasak lennének arra, hogy megbontsák a szerkezetüket. Ráadásul az oxidációval szemben is ellenállóak, így nem igazán akad semmilyen természetes ellenségük. Ezzel együtt az UV-sugárzás hatására az oxigénatomok képessé válnak arra, hogy beépüljenek a polimerláncokba, így lassan széttöredezik az anyag - ezt a folyamatot mechanikus dörzsölődés és súrlódás is elősegíti. Ez az aprózódás olyan mértéket ölthet, hogy a műanyag mikroszkopikus darabokra morzsolódik szét. Ezeket nevezzük mikroplasztiknak. Az elfogyasztott halakkal, vízzel, de sok egyéb, összetett módon is ezek a részecskék a szervezetünkbe kerülhetnek. 

Nanna B. Hartmann, a dániai műegyetem kutatója szerint egyelőre nem tudjuk tényszerűen, mekkora kockázatot jelentenek az apró műanyagok. 

Egy Hartmann és társai által 2018 júniusában publikált tanulmány szerint pánikra semmi ok, egyelőre nem érdemes kizárni semmit az étrendünkből a mikroműanyagok miatt.  Kétségtelen, hogy a mikroműanyag veszélyes lehet az emberi szervezetre: egyfelől alkalmas arra, hogy megkössön olyan szennyező anyagokat, akár baktériumokat, amelyek az emberi szervezetbe kerülve károkat okozhatnak. Másfelől a műanyagok előállítása során mérgező anyagokat (pl.: biszfenol-A, ftalátok és polibrómozott-difenil-éter égésgátlók) is használnak, amelyek beszivároghatnak az élő szervezetekbe. A szakember szerint további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy mindenféle pánikkeltés nélkül, tényszerűen meg tudjuk állapítani azt, mekkora arányban vannak jelen a mikroműanyagok az ételeinkben, italainkban, és pontosan mi az élettani hatásuk. 

 helyzet bonyolultságát jól illusztrálja az az eset, amit Hartmann a Munchies-zal osztott meg. Az elmúlt időszakban nagy nyilvánosságot kapott, hogy kimutatták a mikroműanyagok jelenlétét a csapvízben. A szakember szerint a kutatással nem csupán módszertani, mintavételi problémák voltak. Az, hogy egy jelenségre, a csapvízre fókuszált, elterelte a figyelmet arról a sokkal fontosabb problémáról, hogy az egész világunk tele van műanyagokkal, és folyamatosan ki vagyunk téve a hatásuknak. Nem csupán egy-két jól körülhatárolt  élelmiszercsoport  az, amiből a szervezetünkbe kerülhetnek a mikroműanyagok. 

 

Ha 10 percig az asztalon hagyunk egy pohár kávét, a levegő biztosan hord bele valami mikroműanyagot. Ha máshonnét nem, a műszálas pulóverünkről. 

 

A szakember azt hangsúlyozza, hogy fel kell térképezni azokat a lehetséges útvonalakat, ahogyan a mikroműanyagok a szervezetünkbe juthatnak. A műanyag csomagolások, de egyéb műanyag tárgyak is forrásai lehetnek ennek a szennyezésnek. 

 

TUDTAD? 

Ennyi idő alatt bomlanak le az egyes műanyag tárgyak: 

 

Damil – 600év

Műanyag pohár – 60év

Műanyag palack – 450év

Műanyag szatyor – 200 – 1000év

Eldobható pelenka – 550év

 

Idehaza a Parányi Plasztiktalány névre hallgató projekt arra tesz kísérletet, hogy az egyelőre bizonytalan mértékben, de vitathatatlanul egészségügyi kockázatot jelentő mikroműanyagok mennyiségét megmérjék a hazai vizekben.

 

2017-ben, a Tisza és a Tisza tó vizsgálata során kiderült, hogy az európai átlaghoz hasonló mennyiségű mikroplasztik van ezekben a vizekben.

2018 nyarán az Ipoly, a Rába, a Bükkös-patak, végül a Duna mikroműanyaggal való szennyezettségét vizsgálják. A WESSLING Hungary egy akkreditált független laboratórium, ami a Magyar Víziközmű Szövetség, a Országos Vízügyi Főigazgatóság, a PET Kupa és a Csodák Palotája partnerségével végzi a méréseket.

 

forrás:

http://www.nosalty.hu/izhuszar/muanyagcsomagolas-etelben-mikromuanyagok-...