Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Műanyag újrahasznosítására vállakozott a L’ORÉAL

  • 2017. november 30.
  • PKata

 A CARBIOS és a L’ORÉAL 5 évre szóló partnerségének célja, hogy a CARBIOS által tervezett és fejlesztett biológiai újrahasznosítási technológiát a L’ORÉAL ipari méretekben is piacra vigye.

Új technológia segít abban, hogy a műanyagokat is fenntartható módon lehessen bekapcsolni a gazdasági körforgásba. A partnerséghez csatlakozhatnak más, a műanyagok bio-újrahasznosítási megoldásainak kifejlesztésében érdekelt ágazatok, szakmák is.

műanyag_polimer

A CARBIOS a műanyagok újrahasznosítására fejlesztett ki egy enzimes bio-újrahasznosítási eljárást, amelynek során a polimereket lebontják az előállításukhoz eredetileg felhasznált alapösszetevőkre (monomerekre). A szétválasztást és tisztítást követően a monomerek értékvesztés nélkül újra felhasználhatók műanyagok előállításához. A hagyományos újrahasznosítási technológiák számos kötöttséggel járnak, ezeket lehet kiiktatni az új, biológiai eljárással. Egyben ez jelenti az első lépést a műanyagok új, úgynevezett életciklus-felügyeleti módszerének kidolgozása felé.

A partnerség által a L’ORÉAL és a konzorcium más gyártói az elsők között alkalmazhatják a CARBIOS innovatív fejlesztésének előnyeit. A L’ORÉAL az új csomagolóanyagok tervezési fázisában fogja felhasználni ezt az új technológiát, ezzel is támogatva a gazdasági körforgást.

„A L’ORÉAL már hosszú évek óta elkötelezett egy ambiciózus fenntartható csomagolási program mellett. Különböző termékeinkhez már jelenleg is akár 100%-ban újrahasznosított műanyagot használunk, de úgy döntöttünk, hogy tovább lépünk: a CARBIOS innovatív technológiájának segítségével a L’ORÉAL a bio-újrahasznosítást ipari méretekben is elérhetővé teszi. Ez egy remek lehetőség a környezetvédelemre, a partnerség ugyanis a körforgásos gazdaság előmozdítását is támogatja.” – hangsúlyozta Philippe THUVIEN, a L’ORÉAL csomagolási és fejlesztési ágazatának alelnöke a megállapodás aláírását követően.

A L’ORÉAL-lal kötött partnerségről a CARBIOS elnök-vezérigazgatója is pozitívan nyilatkozott: „Büszkék vagyunk arra, hogy a L’ORÉAL-lal közösen megalapíthattuk ezt a konzorciumot. A mi enzimes technológiánk vadonatúj megoldást biztosít a műanyagok teljesítményének és életciklusának optimalizálásához. A L’ORÉAL a fenntartható fejlődés melletti elkötelezettségével lendületet adhat az innovációnak, ezért a magunk részéről biztosak vagyunk abban, hogy a következő hónapokban más nemzetközi vállalatok is csatlakozni fognak a projekthez annak érdekében, hogy egy nagy lépést tehessünk a holnap műanyaggyártási módszereire történő átállás felé.”

 

Forrás: http://www.dontwasteit.hu