Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A műanyag szívószálak ezért veszélyesek

  • 2018. augusztus 31.
  • B.Csilla
Szerző: 
B.Csilla
Azzal már sokan tisztában vannak, hogy a műanyag szívószálak károsak a környezetre, de nem ez az egyetlen oka, amiért érdemes lenne felhagyni használatukkal. A természet és az élővilág mellett ugyanis az egészségünket is károsíthatják.

Elősegíthetik a fogszuvasodás kialakulását

Ha cukros üdítőket iszunk műanyag szívószálon keresztül, akkor az italban lévő összes cukrot gyakorlatilag egy "sugárba" sűríti. Ennek köszönhetően nagyobb sűrűségben érintkezik a fogaink felszínével, és ennek megfelelően jóval erősebben is károsítja. Ráadásul így a cukor könnyebben beér a kisebb fogzugokba is, ami megint csak nem túl jó dolog szájhigiénés szempontból.

Tele vannak vegyi anyagokkal

A műanyag szívószálak általában egy polipropilén nevű petróleumszármazékból készülnek. Arról megoszlanak a vélemények, hogy biztonságos-e, ha ez az anyag az ételeinkkel érintkezik, tudományos bizonyíték van rá, hogy olyan vegyi anyagok ürülhetnek belőle a folyadékokba, amelyek hatással lehetnek a hormonrendszerünkre, különös tekintettel az ösztrogéntermelésre.

 

Műanyag szívószálak

 

Nem egészséges műanyag szívószállal inni az üdítőt

A hormonegyensúlyt befolyásoló hatás még a BPA-mentes műanyagok esetében is létezik. A műanyagokból nemcsak hő, hanem UV-fény, illetve savasság hatására is szivárogni kezdhetnek a vegyi anyagok, amelyek az italokba, majd onnan a szervezetünkbe kerülnek.

Van köztük olyan, amely hatással lehet a gyerekek nemi érésére, olyan is, amelyik rákkeltő, illetve növelheti az elhízás, a cukorbetegség, illetve a hiperaktivitás kialakulásának esélyét - ilyenek például a ftalátok is.

 

Forrás: HáziPatika.com