Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A műanyag lett a 2018-as év gyerekszava

  • 2018. június 13.
  • PKata

Aplastic wastez Oxford University Press (OUP), az Oxford angol értelmező szótár kiadója a BBC Radio 2 által meghirdetett 500 Words (500 szó) elnevezésű versenyre beérkezett pályaműveket elemezve jutott arra, hogy az 5-13 éves korosztály írásaiban a műanyag szó előfordulási aránya növekedett a legjobban az előző évhez képest.

 

A csaknem 135 ezer történetbe 3359-szer szerepelt a műanyag szó, ami 100 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A jelek szerint Davud Attenboroug Blue Planet II című sorozata volt nagy hatással a gyerekekre, akik egyebek között a The Plastic Shore (A műanyag part) és a The Evil Mr Plastic (A gonosz Műanyag úr) címmel írtak novellákat.

Gyakran szerepeltek még az egyszarvú, a Fortnite (egy számítógépes játék neve), az újrahasznosítás, a csomagolás, a szennyezés, a műanyagpalack, a műanyagzacskó, a videojáték, a konzol, a noob (tapasztalatlan játékos), a játék- és közösségi média függőséggel összefüggésben használt szavak. Továbbá a brexit, Donald Trump neve (amely 2017-ben elnyerte az év gyermekszava címet), Cristiano Ronaldo, a Minecraft, a Snapchat, Korea és a nyugat-londoni Grenfell Tower toronyház is, ami leégett.

 

Forrás: https://index.hu/mindekozben/