Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A műanyag az édesvizekben is pusztít

  • 2014. október 21.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Holland kutatók megfigyelték, hogy a műanyag nanorészecskék ártalmasak az édesvízi élőlényekre. Az Environmental Science and Technology című folyóiratban megjelent tanulmány az első ilyen típusú kutatás. Az óceánokban összegyűlt műanyag káros hatásairól már jó ideje beszélnek a tudósok, de az édesvízi élővilágot most vizsgálták először ilyen szempontból.

A Wageningen Egyetem kutatói megállapították, hogy a műanyag nanorészecskék lassítják az algák növekedését, és hatással vannak arra, ahogy a vízibolhák érzékelik a különböző kémiai anyagokat, ezzel megzavarva a kommunikációjukat.

Bart Koelmans, a kutatócsoport vezetője elmondta, hogy a nanoméretű műanyagrészecskék leggyakrabban a műanyag hővágásánál vagy a 3D-s nyomtatás közben szabadulnak fel. A csapat behatóan foglalkozik a műanyag és a vízi élőlények kapcsolatával, vizsgálták már például a halakra, kagylókra és csaliférgekre gyakorolt hatását is.

"Ezek az első fejlődési rendellenességek, amelyeket édesvízi élőlényeknél tapasztaltunk, és még nem tudjuk, mekkora is a baj."– mondta a kutatásban szintén résztvevő Ellen Besseling.

Forrás: index.hu