Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mozdulj a klímáért! 2018

  • 2018. szeptember 19.
  • Peti

Az alma és a bicikli a két fő emblémája a Mozdulj a klímáért! 2018-as kampányának. Az Éghajlatvédelmi Szövetség kampánya várja a csatlakozókat.

A két szimbólummal (alma és bicikli) a helyi termékekre és a környezetkímélő közlekedésre szeretnénk felhívni a figyelmet. Ehhez a két területhez kapcsolódnak az akcióhéthez összeállított feladataink is, melyeket a következőkben mutatunk be.

A Mozdulj a klímáért! akcióhetet az Európai Klímaszövetség ZOOM kampányainak kereti között szervezzük meg évről-évre. Az elmúlt időszakban elkészült a kampány részleteit bemutató kiadvány magyar fordítása, melyben hasznos információk mellett olyan feladatokat, játékokat is bemutatunk, amelyek segíthetik a helyi akcióhét megvalósítását. A kiadvány megtekinthető itt: https://issuu.com/csabalajtmann/docs/zoom-kids_layout_final vagy letölthető honlapunkról: https://goo.gl/UmMAif

 

Zöld mérföldek gyűjtése az akcióhéten:

- A zöld mérföldek gyűjtése történhet elektronikusan, a pecsétkészlet segítségével vagy az iskola által választott tetszőleges módszerrel.

- 2018-tól nem csak a környezetkímélő utazásokkal lehet zöld mérföldeket gyűjteni, hanem a kampányhét további tevékenységeivel is:

- 1 zöld mérföldet ér minden környezettudatos utazás gyalog, biciklivel, gördeszkával vagy tömegközlekedési eszközzel;

- 2 zöld mérföldet ér egy olyan nap, amikor csak húsmentes és/vagy helyi alapanyagokból készült ételeket fogyasztott a résztvevő;

- 3 zöld mérföldet ér személyenként bármely feladat megvalósítása (pl. egy 25 fővel magvalósult akció 3x25=75 zöld mérföldet ér);

- 25 zöld mérföldet ér minden elültetett facsemete: őshonos fafaj vagy gyümölcsfa (az akción résztvevők zöld mérföldjeinek számítása az előző pont alapján történik).

- A zöld mérföldek számolása többféleképp történhet, napi vagy heti szinten, személyenként vagy osztályonként összesítve.

- Az akcióhét után a kapcsolattartó tanároktól az alábbi adatokat fogjuk kérni:

- A kampányban résztvevő diákok száma (ami lehet több vagy kevesebb, mint a jelentkezéskor megadott szám);

- környezettudatos utazások száma (biciklis és lábnyomos pecsétek száma);

- húsmentes és/vagy helyi alapanyagos étkezéses napok száma (almás pecsétek száma);

- közösségi, egyéni és kiscsoportos feladatban résztvevők száma (napocskás pecsétek száma);

- elültetett facsemeték száma (fás pecsétek száma).  

- Az összegyűjtött zöld mérföldek száma nem befolyásolja az értékelést, díjazást. 

 

További ötletekért és a kampány rézsleteiért kattintsatok ide:

http://www.eghajlatvedelmiszovetseg.hu/index.php/mozdulj-a-klimaert/235-utmutato-es-feladatleirasok-a-2018-as-kampanyhethez