Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mindig van alternatíva

  • 2017. május 17.
  • PKata

fcsmA Fővárosi Csatornázási Művek már nemcsak saját felhasználásra termel szennyvíziszapból megújuló energiát, hanem időnként többlet elektromos energiát is képes előállítani, amit kitáplálnak az országos hálózatba.

 

Nem utópia, hanem a következő hónapok újdonsága: nemsokára bárkivel előfordulhat, hogy a hűtőszekrényét vagy a számítógépét a háztartásokból elfolyó szennyvíz feldolgozásából nyert energia táplálja. A Fővárosi Csatornázási Művek biogázprogramja ugyanis a folyamatos korszerűsítéseknek köszönhetően újabb mérföldkőhöz érkezett. Már nemcsak a saját szükségletüknek megfelelő, hatalmas mennyiségű elektromos és hőenergiát nyerik szennyvíziszapból, valamint élelmiszer-hulladékokból, hanem egyes időszakokban többlet villamos energiát is tudnak termelni. A több mint egy évtizede működő biogázprogram lényege, hogy a jelentős mennyiségű, és a környezetre nézve egyre károsabb összetételű szennyvíziszapot nemcsak környezetkímélő módon ártalmatlanítják, hanem a hagyományos energiaforrások mérhető csökkentésére még villamos energiát is nyernek belőle. A program új fázisában a túltermelés időszakaiban az FCSM a telepein kívülre is szolgáltat elektromos energiát. Az Észak-pesti és a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen várhatóan összesen 200-250 ezer kWh többlet energiát termelnek majd havonta. Ez a mennyiség nagyjából ezer hűtőszekrény vagy háromezer asztali számítógép egy havi működtetésére elegendő áramot tesz ki.

A program, méretét, korszerűségét és kivitelezését tekintve, Európában is élenjáró, a kelet-közép-európai térségben pedig egyedülálló. Egyesíti magában a szennyvíziszap és háztartási szerves hulladékok környezetkímélő feldolgozását, valamint az alternatív energia előállítását. A gondosan tervezett, környezetkímélő folyamat során a szennyvíziszapból és a telepekre beszállított szerves hulladékokból – ételmaradékok, zsírok, növényi olajak, lejárt szavatosságú élelmiszerek – kinyerik a bennük rejlő energiát, és biogázt, majd abból hő- és elektromos energiát állítanak elő.

 

Forrás: http://www.piacesprofit.hu