Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Miért kell a mozis jalapenót külön becsomagolni, mikor mindenki a műanyag ellen küzd?

  • 2018. június 13.
  • PKata

jalapenoBelegondolt már valaha, mennyi műanyagot használ fölöslegesen, és dob ki napi szinten? Észre sem vesszük, de automatikusan hántjuk le a fóliát a kígyóuborkáról, vesszük ki műanyag védőréteges papírba csomagolt felvágottat a plusz zacskóból, öntjük át a rizst, tésztát zacskóból üvegtárolóba, tekerjük le a rendelt ételről a négyméteres „frissen” tartó fóliát, majd egy mozdulattal mennek is a kukába, vagy legjobb esetben felhasználjuk őket még egyszer.

 

Akit kicsit elkezd rá figyelni, lépten-nyomon észreveheti, hogy mennyi műanyagot használunk el és dobunk kukába minden nap teljes természetességgel. Ez ellen különféle mozgalmak szerveződtek, rengetegen próbálkoznak meg a műanyagmentes élettel, hiszen a zacskók, poharak, szívószálak, műanyag dobozok lebomlási ideje több száz, némelyiké több ezer év. Ezzel szemben sok cég ahelyett, hogy csökkentené a felhasznált műanyagot, egyre több mindent csomagol be fölöslegesen. Most például a Cinema City tett így a jalapenóval az Allee-ban — megkérdeztük őket, hogy miért volt erre szükség.Azt a választ kaptuk, hogy egyelőre teszt jelleggel csak az Allee-ban vezették be a zacskózást, de tervezik kibővíteni a többi mozira is.  Ez valószínűleg a többi Cinema City moziban is így lesz, aminek elsősorban a feltét mennyiségének egységesítése az oka,– tudtuk meg a mozitól. Tehát azért kell külön műanyagzacskót használni a jalapenóhoz, hogy mindenki pontosan ugyanannyit kapjon. Ez azért érdekes, mert a popcornt, nachost, üdítőt ugyanúgy kimérve kapja az ember, mégsem merült fel, hogy gond lehetne belőle. Akkor a jalapeno miért lett hirtelen ennyire központi kérdés? Ezt is megválaszolták:

A nachost egy erre kijelölt tárolóból, egy tálcára előre kimérve kapják meg a nézők, amihez a helyszínen a szószokat adják már csak hozzá, minimális eltérés lehet a kis és a nagy tálca mennyiségei között, hiszen itt a bekészítésénél használnak egyébként mérleget. Hasonlóan a popcorn is kis, közepes és nagy dobozokba mérve érkezik és nem grammra pontosan lemérve pontosan azért, mert erre nincs idő, főként egy-egy forgalmasabb időszakban, mint például a hétvége. Az üdítők mennyisége hasonlóan egységesített. De tényleg nem lehet más módszert használni a kimérésére? Úgy tűnik, nem, mivel nagyforgalmú büfékről van szó, ahol elvárás a kiszolgálás gyorsasága, nem lenne lehetőség mérleget használni. Az új, zacskós feltét egyébként plusz 200 forintba kerül, míg eddig nem kértek érte pénzt, automatikusan járt a nachoshoz annak, aki szerette volna csípősen enni. Zacskósan viszont külön kell fizetni érte.

 

 

 

Forrás: https://24.hu/elet-stilus