Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Miért jó ötlet az étrend tervezés?

  • 2017. január 04.
  • mandula61498

Mindenkinek egyéni a stílusa, ha a főzésről és az alapanyagbeszerzésről van szó, de a keletkező hulladék csökkentése, a költségek kordában tartása és a megfelelő tápanyagokat tartalmazó ízletes ételek fogyasztása közös céloknak tekinthetők. 

Ennek egyik fontos eleme az étrend terv készítése, ami a bevásárlástól az előkészítésen, a főzésen át a fagyasztásig, befőzésig terjedő folyamatokat tartalmazza. Legtöbbünk esetében leginkább csak a bevásárló lista készül el írásban, de ez a terv többi része nélkül nem lenne túl hatékony.

A thekitchn.com olvasóinak ötletei alapján állt össze az alábbi lista, amely egy hulladékos 0. ponttal lett kiegészítve.

le menu

0. Mielőtt a tervezéshez hozzáfognál, vess egy pillantást a hűtőbe, kamrába, és készíts leltárt az ott található hozzávalókról. A lejárati idejüket figyelembe véve határozd meg, hogy mik azok amiket már fel kell használni, és  találd ki, hogy mit fogsz belőlük főzni és melyik nap. A bevásárlólistád első elemi máris meg lesznek, amikor az ezekhez hiányzó alapanyagokat felírod.

 

1. Rendszeresen szánj időt új receptek keresésére. Túlzásnak tűnhet, de megéri elmerülni ebben az élvezetben.

 

2. Alakíts ki egy tárhelyet a receptek tárolására, ez lehet Pinterest vagy akár kockás füzet is. Legyen egyszerű, könnnyen kereshető.

 

3. Kérdezd meg a családtagokat, partneredet, hogy mit ennének szívesen. Nem árt, ha a nagy alkotási kedvünkben nem feledkezünk meg az igényeikről.

 

4. Nézd meg az időjárás előrejelzést! Furcsán hangzik, de az időjárás is befolyásolhatja, hogy mihez lesz éppen étvágyunk egy adott napon.

 

5. Vezess naplót! A legjobb ötletforrás lehet, ha belekukkantasz, mit főztél néhány hete vagy éve.

 

6. Használj naptárat! Így kisebb az esély, hogy megromlik az étel, mielőtt felhasználhatnád, megennétek. Így könnyebben észben tarthatod, hogy mikor nem kell főznöd, vendégség vagy más program miatt. 

 

7. Tematikus napokat jelölj ki! Leves nap, tészta nap, hüvelyesek, ilyen sablonok heti rendszerességű alkalmazása megkönnyíti a változatosság fenntartását.

 

8. Válassz napot a bevásárlásra és készíts listát! 

 

9. Tartsd szem előtt, hogy minek van éppen idénye. Így a költségeket is csökkentheted az egészéges étkezés és a helyi áruk támogatása mellett.

 

10. Tervezz a maradékokkal! A legtöbben valamilyen mértékben toleráljuk a már nem teljesen friss ételeket, ezzel sok időt spórolhatunk. Aki nem, az még mindig számíthat a fagyasztóra.

 

11. A bevásárlást követően lehetőleg azonnal készítsd elő a hozzávalókat. Ezzel lerövidíthető a későbbi főzés időtartama sok esetben.

 

12. Főzz komponenseket, dobj össze egy paradicsom szószt például, ami kerülhet pizzára egyik nap, lasagne-ra később, vagy süss meg egy csirkét vacsira, amiből a holnapi salátába is kerülhet.

 

13. Használd ki a fagyasztód! Tervszerűen készíts többet a fagyasztható ételekből, egy hónap műlva hálás leszel érte magadnak.

 

14. Ne tömd tele a mélyhűtőt! Legyen áttekinthető, az eltarthatósági időn belül bőven elfogyasztható benne található a mennyiség. Tarts egy papírt a közelben, amin vezeted, hogy mit és mikor fagyasztottál le.

 

15. Legyen jól felszerelt az éléskamrád, a kedvenc fűszereid, ecetek, olajok mindig legyenek otthon, egy darab citrom és egy kevés friss fűszer a hűtőben is jó ötlet annak, aki sokat használja.