Méregbomba a VIII. és a IX. kerület találkozásánál

  • 2017. április 18.
  • PKata

Gyors intézkedés helyett írásbeli választ ígért a VIII. kerületi képviselő-testület fideszes többsége egy ellenzéki képviselőnek, aki az egykori pénzverde környékén mutatkozó, immár a katasztrófavédelem közbelépését is igénylő környezeti ártalmakról kérdezett. A súlyos kockázat forrása a fémfeldolgozás veszélyes hulladéka lehet. Felelős és kárelhárítási terv egyelőre nincs.

A nem mindennapi, de a fővárosban lassan rutinná váló esetet Erőss Gábor, a Párbeszéd önkormányzati képviselője hozta nyilvánosságra, miután felfigyelt az egykori pénzverde környékén tapasztalható anomáliákra (nem volt nehéz dolga, mivel a rendőrség és a katasztrófavédelem is kármérséklési tevékenységet végez a térségben, bár erről a helyi lakosságot nem tájékoztatták). A séma mindenütt hasonló: állampolgárok súlyos vegyi szennyezés nyomaira bukkannak, az illetékesek szerint nincs semmi tennivaló, ám a nyilvánosság vagy a helyi közösség nyomására mégis megkezdődik a kárelhárítás.

A VIII. és a IX. kerület találkozásánál – Erőss blogbejegyzése szerint - a Metal-Art Zrt. nevű, az első Orbán-kormány idején privatizált cég jelenleg is több tízezer tonna veszélyes hulladék feldolgozását végzi, a Rezső téri játszótér, a Népliget, a Heim Pál Gyerekkórház és a Fradi-pálya tőszomszédságában: savaznak, galvanizálnak, cianidos technológiát használnak. ,,Az üzem területén a kármentesítési határértéket meghaladó a szennyezett föld mennyisége: 10 és 50 ezer köbméter közötti. Mindez a 2016-os környezethasználati engedély alapján" – írja a képviselő. „A korábbi időszakban a telephelyen talaj- és talajvízszennyezést észleltek. Az elkészített kockázatelemzés adatai alapján megállapították, hogy a talaj cink, kadmium, nikkel, ólom és TPH mennyisége meghaladja a „B” szennyezettségi szintet, (…) Az ezüst és a réz esetében azt állapították meg, hogy a kockázat nagy, ezért a szennyezők mennyiségét műszaki beavatkozással csökkenteni kell” - ezt állapította meg a Közép-Dunavölgyi Vízügyi Felügyelőség.

Erőss konkrét példát is említ a kockázat nagyságáról: a kadmium egy rákkeltő nehézfém: ennek koncentrációja a szennyezettségi határértéket több mint 100-szorosan, és a mentesítési értéket is több mint 27-szeresen haladta meg az érintett területen. - Néhány hete a környéket elárasztó, rosszulléteket okozó, egyelőre ismeretlen eredetű maró szag nyomán a Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai lezárták a csatornalefolyókat a Rezső téren és környékén – tudtuk meg Erőss Gábortól, aki szerint valamilyen szennyezés kerülhetett a csatornába.

Az üzem körül az elmúlt három hétben méréseket végzett a katasztrófavédelem, a környéken állandósult a rendőrök, katasztrófavédelmisek és a csatornázási szakemberek jelenléte. Ám az okokról semmilyen információt nem tettek közzé, pedig a magyar és az európai jog szerint hasonló esetekben a lakosságnak joga van a haladéktalan tájékoztatáshoz.

Amikor a Párbeszéd józsefvárosi önkormányzati képviselőjeként a múlt csütörtöki testületi ülésen kérdeztem erről a kerület vezetését, csak írásbeli választ ígértek – állítja Erőss. Pártja, a Párbeszéd a környezetvédelmi hatóság azonnali beavatkozását, és az eddigi mérési adatok nyilvánosságra hozatalát sürgeti.

 

Forrás: http://nepszava.hu

Új hozzászólás