Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Méreg az űdítősdobozban

  • 2018. július 06.
  • Csilla
A dobozokat gyakran kezelik hormonhatású vegyülettel.

A szénsavas üdítők egyébként sem tartoznak a legegészségesebb italok közé, emellé még a csomagolásuk is sok probléma forrása lehet. Nemcsak azért, mert a palackok és dobozok növelik a szeméthalmokat, hanem azért is, mert egyes műanyagokról és alumíniumokról egy bizonyos bisfenol A nevű anyag szivároghat a bennük tárolt ételbe.

Mesterséges hormon

A vegyület nem más, mint egy mesterséges hormon, mely az ösztrogénhez hasonlóan viselkedik. A csomagolóipar műanyagkeményítésre, illetve konzervdobozok bevonására használja, hogy azok ne rozsdásodjanak. A káros anyag az emberi szervezetbe jutva megzavarhatja a hormonháztartást és különböző egészségügyi problémákat okozhat a cukorbetegségtől kezdve az elhízáson át a rákig.

Pánikkeltés vagy valódi veszély?

A bisfenol A bizonyítottan károsítja a szervezetet, a kérdés már csak az, hogy vajon a dobozokban és palackokban található mennyiség eléri-e a veszélyes szintet. Ezt egyelőre nem lehet tudni. Míg a kutatások folynak, addig a legtöbb helyen szabad utat kapnak a gyanús összetevőjű bevonatok.

Van-e doboz méreg nélkül?

Általános gyakorlat, hogy a konzervdobozok belsejét epoxigyantával kenik be, hogy megakadályozzák az alumíniumnak az étellel történő reakcióját. Így a csomagolás ugyan épségben marad, ugyanez azonban az élelmiszerre nem igaz, hiszen a kencével érintkezik, ami nem sokkal megnyugtatóbb. A szénsavas üdítők esetében hasonló okokból van szükség a vegyszer használatára: a palackokat mázzal vonják be, hogy ellenálljának az üdítő maró hatásának. A helyzet leginkább az ördögi körhöz hasonlít.

Hogyan kerüljük el?

A környezettudatossági szempontok mellett tehát az egészségünk érdekében sem árt az óvatosság a csomagolások terén. De mégis, mit tegyünk, ha el akarjuk kerülni a vegyszeres dobozokat? A legegyszerűbb, ha konzervek helyett üvegben eltett élelmiszert veszünk, de még jobb, ha magunk rakjuk el, amire szükségünk van, illetve mindig a szezonális termésekkel élünk. Ami a italt illeti: a friss gyümölcslé, limonádé, szörp és gyógyteák kellemes és egészséges alternatívái lehetnek a bolti kínálatnak.

aludoboz

 

Forrás: http://ecolounge.hu/eletmod/mergezo-uditosdobozok