Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mennyi időt és pénzt spórolhatunk a ruhatárunkkal?

  • 2017. augusztus 21.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

 A cikksorozat a minimalista ruhatárat, kapszulagardróbokat járja körül – elméletben és gyakorlatban egyaránt.

A minimalista ruhatár mint téma a szívem csücske. Ennek leginkább az az oka, hogy a ruhatáram észszerűsítése volt az első lépcső az egyszerűbb élet felé vezető úton. Korábban már meséltem arról, hogyan is zajlott le ez a folyamat. Dióhéjban: egy meglehetősen összevissza ruhatárból előbb egy nagy selejtezéssel, majd 8 szezonnyi (2 évnyi) kapszularuhatárazással sikerült kialakítanom egy minimalista, funkcionális gardróbot.

Minimalista, mivel kizárólag olyan holmijaim vannak, amelyeket rendszeresen és szívesen viselek, azaz nincs fölösleges cuccom. Funkcionális, mivel minden alkalomra fel tudok öltözni különösebb gondolkodás nélkül. Reggelente nem ácsorgok tanácstalanul a szekrény előtt, nem fog el a “nincs egy rongyom se” érzés. Bár mindig az aznapi hangulatomhoz választok a ruháim közül, akkor sem érezném magam rosszul, ha csukott szemmel kellene felöltöznöm, ugyanis kivétel nélkül mindegyik ruhadarabomról elmondhatom, hogy imádom, jól érzem magam benne, passzol hozzám, az életmódomhoz, a stílusomhoz és a többi ruhámhoz.

Ha a számokat nézzük: 70 ruhadarabom van. Ebben benne van mindenféle felsőruházat, kabát, cipő, táska, sőt a kiegészítők, ékszerek is, nincs benne viszont a fehérnemű, pizsama, háziruha, sportruházat és a szezonális cuccok (fürdőruha, síruha). A 70 nem kevés, azonban ha azt mondom, hogy az elmúlóban lévő szezonban 60%-át, egy évet nézve pedig 95%-át viseltem rendszeresen, akkor egyértelmű, hogy meglehetősen jó kihasználtsággal működik.

Láthatjátok, nem arról van szó, hogy 10 ruhadarabból próbálok öltözködni… Ugyanis szerintem a minimalista ruhatár elsősorban nem a számokról szól. Sokkal inkább arról, hogy megalkossuk azt a gardróbot, amelyben minden egyes darabnak megvan a pontos funkciója, emellett pedig minden tekintetben passzol a tulajdonosához. Hogy ez végülis hány darabból jön össze, abszolút életstílus- és vérmérsékletfüggő. Van, aki 30 ruhadarabbal tökéletesen elvan, másnak akár 150-re is szüksége van. Sőt, az is teljesen egyéni, hogy kinek miből hány darabra van szüksége. Nekem összesen 3 nadrágom van, ezeket hordom télen-nyáron, időjárástól függetlenül. Szoknyát, rövidnadrágot nem viselek, szóval tényleg csak 3 darabból választok reggelente (sőt, télen csak 2-ből, mivel az egyik nadrágom kifejezetten nyári). De: a felsőim kiteszik a ruhatáram közel felét! Én a pólókban találom meg a változatosságot a mindennapokban, másnak a cipő vagy a táska a szíve csücske, az a meghatározó – ez is teljesen rendben van.

Ez szép és jó, de mégis hogyan kellene ezt elérnem? Üljek le és tervezzek egy komplett gardróbot magamnak? Erre se időm, se pénzem – mondhatjátok. Szó sincs ilyesmiről! Szerintem nulláról felépíteni egy ruhatárat borzasztóan nehéz, és iszonyúan kockázatos vállalkozás, különösen, ha egyik napról a másikra szeretnéd megvalósítani. Bizony, a minimalista ruhatár kialakításához idő, türelem és némi gondolkodás szükséges, de a jó hír az, hogy egy izgalmas, játékos kísérletként is fel lehet fogni.


A megoldás: a kapszula ruhatár

Manapság fénykorát éli a kapszula koncepció – aminek egyébként többféle értelmezése van. Maga a kifejezés értelemszerűen a divatszakmából ered, méghozzá egy bizonyos Susie Faux nevű hölgy alkotta meg a 70-es években, és egy olyan kollekciót értett alatta, amely mindössze néhány alapvető és időtálló darabból áll, és amelyeket különféle szezonális darabokkal feldobva, bármikor csinosan felöltözhetünk. A gondolatot Donna Karan tette igazán híressé 1985-ben, amikor piacra dobott egy 7 darabból álló kapszula kollekciót.

Átevezve a mai vizekre is sokan sokfélét értenek alatta. Kapszula lehet például egy alaposan átgondolt, több darabból álló, többféleképpen kombinálható alkalmi ruhatár. Vagy ha a nyárra készülvén, előveszed a sötétkék és fehér nadrágodat, a hozzá passzoló piros, fehér, csíkos felsőkkel. Ez így önmagában egy kis kapszula, hiszen kevés darabból áll, jól kombinálható, és ezáltal jól kihasználható. Sőt, te magad is nem egyszer készítettél már kapszula ruhatárat: minden egyes utazáskor, amikor összeválogatod a pár napra elegendő ruhatáradat, egy kis kapszulagardróbot hozol létre – az összecsomagolt ruháidból ugyanis pár napon keresztül fel kell öltöznöd mindenféle külső segítség (értsd: további ruhák elővétele a szekrényből, vásárlás stb.) nélkül.



Tulajdonképpen ennek a gondolatnak a továbbterjesztése a mostanság divatos kapszulagardrób kihívás, amelynek lényege az, hogy egy relatíve kis darabszámú (30-40) ruhatárat kell kialakítanunk lehetőség szerint a meglévő ruháink felhasználásával (szükség esetén 1-2 darab beszerzésével), és egy előre meghatározott ideig (tipikusan egy évszakon át) csak ebből öltözködhetünk.

S hogy ez miért jó? Rövidtávon egy jópofa kísérlet, amelynek segítségével kipróbálhatjuk, nekünk való-e a minimalista ruhatár, emellett nagy segítséget jelenthet a selejtezésben azoknak, akik nehéz szívvel válnak meg az amúgy teljesen jó, de nem szívesen viselt cuccaiktól. Hosszabb távon pedig egy konkrét eszköz a minimalista ruhatár felé. Szerintem a kapszula ruhatár maga a minimalista gardób kicsiben, szezonális alapanyagokból, méghozzá a meglévő cuccaidból! A kis kapszulán megtanulod a minimalista ruhatár alapjait, a tervezéstől a mindennapokon át a selejtezésig és az újratervezésig. Én 8 kapszulát csináltam végig, egyszerűen azért, mert élveztem, de ennyire nincs szükség. Csinálj végig egy szezont, a szemléletet már ennyiből is át lehet venni. Ha megtetszik, csináld további három szezonon át, s mire a végére érsz, már ki is ástad a meglévő ruháid közül a leendő minimalista gardróbod alapjait, amelyet már csak tovább kell fejlesztened – ha egyáltalán szükséges.

10 ok, hogy belekezdj

Kedvcsinálóként íme 10 dolog, amit nyerhetsz a minimalista ruhatár révén:

 Hely. A ruháid sokkal kevesebb helyet fognak elfoglalni – a szekrényedben és az életedben egyaránt.
   

Idő. Lényegesen könnyebb reggelente felöltözni, ha a gardróbod kevés, de jól megválogatott holmiból áll. Ahelyett, hogy órákig állnál a szekrény előtt, pillanatok alatt megvan a napi szetted, amiben egészen biztosan jól érzed magad, passzol hozzád és a stílusodhoz. Ezenkívül kevesebb időt vesz igénybe a vásárlás is, hiszen – még ha már a kapszulázást abba is hagytad – megmarad a szezonális szemlélet, így évente 4 alkalommal átgondolod, van-e valamire szükséged, megvásárolod, aztán ismét nyugi van 3 hónapig. A köztes időben egyszerűen nem foglalkoztat a vásárlás.
   

Nyugalom. Azzal, hogy reggelente nem tanakodsz hosszasan, hogy mit is vegyél fel, megspórolsz magadnak egy stresszes döntési szituációt nap mint nap (itt írtam a döntési fáradságról, azaz a mindennapok aprócska döntési helyzeteinek fárasztó hatásairól).
   

Stílus. Rá fogsz érezni a saját öltözködési stílusodra. Ezáltal el tudod engedni a saját téves elgondolásaidat is. Én a kapszulázás kezdetéig meg voltam győződve, hogy imádom a pöttyös ruhákat, a szemem automatikusan állt rá a boltokban mindenre, ami pöttyös. Aztán amikor egy évnyi kapszulámba egyszer sem került be egyik pöttyös cuccom se, rájöttem, hogy bár nagyon tetszik a pöttyös minta, de nem szeretem magamon látni.

 

Önbizalom. Amint letisztult a ruhatárad, sokkal öntudatosabban kezded majd el viselni a ruháidat, és ez bizony önbizalmat ad az életed más területein is.
   

Minőség. Rá fogsz jönni, hogy a jólöltözöttség semmilyen arányban nincs a ruhatárad méretével. Ami meghatározó, az a ruhatár minősége. Ha valamire mégis szükséged van, akkor sokkal kritikusabb leszel a vásárlásban. Nem mész bele félmegoldásokba, hanem megkeresed, kivárod azt a darabot, ami tényleg a legjobb számodra. S mivel mostantól kevesebb holmira kell költened, a rendelkezésre álló keretet jobban fel tudod használni, mennyiség helyett a minőségre, időtálló darabokra fordítva a pénzed.
   

Szabadság. Megszabadulsz a fast fashion rabszolgaságából. Ha elmész egy plázába, nem vonz be minden egyes “akció” felirat, nem túrsz fel többet boltokat egy “jó fogásért”, hanem elégedetten továbbmész, hiszen tudod, mindened megvan. Ez nagyon jó érzés.

 

Pénz. Az érzelmi kompenzációként elkövetett és/vagy félresikerült impulzusvásárlások, a sok, ám gyenge minőségű cuccok elmaradásával rengeteg pénzt, bosszúságot spórolsz meg magadnak.
   

Egyszerűség. Elindulhatsz – sőt, az első kapszula ruhatár kialakításával már el is indultál – az egyszerűbb élet irányába. Mint általában a minimalista megmozdulások, a kapszula ruhatár is segít többek között a lelkünkben is rendet tenni, emellett egy nagyon jó kiindulási pont az életed további egyszerűsítéséhez.
   

Jókedv. Azzal, hogy minden egyes nap a kedvenc holmijaidat viseled, garantáltan jobb kedved lesz. Csak a kedvenceket viselni pedig úgy lehet a legkönnyebben, ha csak a kedvenceid vannak a szekrényben, nem?

forrás: paretolanya.wordpress.com