Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A megunt bögrék új élete

  • 2018. szeptember 22.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Az egyszer használatos eldobható poharak ellen indít hadjáratot a Bögretúr programmal, a Csalán Egyesület szakmai támogatásával a Túrajó séták szervezője.

A Bögretúr kezdeményezést szerdán a Fricska étteremlakásban tartott sajtótájékoztatón ismertette Raffai Csilla turisztikai tanácsadó, a program ötletgazdája. Használaton kívüli, felesleges bögréje mindenkinek van, így a programhoz szükséges bögréket a Túrajó és a részt vevő vendéglátóhelyek közösségi felhívással gyűjtik össze. Bárki bármilyen mintájú, formájú bögrét vagy bögréket ingyenesen leadhat a részt vevő vendéglátóhelyek bármelyikén.

A bögrék leadása folyamatos, a kijelölt vendéglátóhelyeken a kávét, teát és egyéb forró italt elvitelre kérő vendégeket pedig arra buzdítják, hogy a hagyományos sétálópohár helyett ezentúl a környezettudatos Bögretúr-megoldást válasszák. A bögre használat után leadható a vendéglátóhelyen, vagy hazavihető, illetve később is visszavihető bármelyik részt vevő vendéglátóhelyre.

– Egy bögre minden használata során megspóroljuk az egy eldobható papírpohár előállításával járó papír- és energiaigényt és az azzal járó környezetterhelést, nem is beszélve a keletkező hulladékról – nyilatkozta Raffai Csilla.

– A papír előállításához rengeteg vízre és energiára van szükség, egyetlen tonna előállításához 2–3,5 tonna (közel tíz darab) fát kell kivágnunk azért, hogy például eldobható pohár formájában mindössze tíz percig használjuk – fejtette ki Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke.

A vendégek elvitelre is bögrében kérhetik forró italukat Veszprémben a Fricskában, a Szaléziánumban, a Nasskában, az Incognitóban, a Maricában, a Sörpincében, a Grand Canyonban, a The Blue Pigben és Örvényesen a Balaton bárban.

 

a kép és a hír forrása: veol.hu