Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megnyitotta kapuit a világ első élelmiszerhulladékot árusító boltja

  • 2016. február 25.
  • sklania
Dániában indult el Földünk első olyan üzlete, ahol az élelmiszertöbbletet értékesítik. A bolt Dánia fővárosában, Koppenhágában található, termékeik pedig átlagban 30-50 százalékkal olcsóbbak, mint a szupermarketek kínálatában – írja az Independent.

Per Bjerre, a jótékonysági kezdeményezést kiötlő Folkekirkens Nødhjælp civil szervezet képviseletében nyilatkozott a megnyitón.

A WeFood egyedülálló Dániában és a maga nemében a világon is, mert az alacsony jövedelmű vásárlókon túl olyanok is betérhetnek a boltba, akik aggódnak az élelmiszer-hulladék drasztikus növekedése miatt. Sokan úgy látják, ez egy pozitív és politikailag korrekt útja a probléma megoldásának.

A sajtótájékoztatón bejelentették, Dánia egyik legnagyobb élelmiszer áruházlánca, a Fotex szállítja majd a kenyeret és más termékeket is az üzletnek a megkötött szerződés értelmében. Megegyeztek továbbá más beszállítókkal is, akik a citrusféléket, organikus gyümölcsöket és a hentesárukat adják a boltnak.


A WeFoodnál remélik, közreműködésükkel valamelyest csökken Dánia évi 700 ezer tonnás élelmiszer-hulladék termelése.

Eva Kjer Hansen az ország élelmiszeripari és környezetvédelmi minisztere örömmel fogadta a kezdeményezést.
Nevetséges, hogy a saját kárunkra dobjuk ki az élelmiszereket. Nagyon rossz hatással van a környezetre, ráadásul nem is gazdaságos. Egy olyan szupermarket, mint a WeFood nagy lépés a hulladéktermelés megállításában.