Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megnyitott a világ első műanyagmentes áruházi folyosója

  • 2018. március 01.
  • CsViki

Szerdán bemutatták Amszterdamban a világ első műanyagmentes szupermarket-folyosóját, adta hírül a CNN.

Az Ekoplaza nevű holland szupermarketlánc egyik üzletében a vásárlók mostantól 700 műanyagmentes áruból válogatnak, melyek csomagolását komposztálható bio és hagyományos anyagok, így üveg, fém és karton adja.

Sian Sutherland, a Plastic Planet környezetvédelmi csoport társalapítója arról beszélt, a folyosó a jövő élelmiszer-kereskedelmének a szimbóluma, és reméli, hogy ébresztőt fúj a többi vállalat számára is.

Mint fogalmazott, elismeri, hogy a műanyagból más anyagokra való áttéréshez monumentális pálfordulásra van szükség a nagykereskedők hozzáállásában, ugyanakkor elfogadhatatlan, ha a változás szükségességét ignorálják.

"Megértjük, hogy amit kérünk, az nagyon kényelmetlen és nehéz. Mindazonáltal tarthatatlan, hogy a romlandó ételeinket és italainkat továbbra is elpusztíthatatlan műanyagba csomagoljuk. Mindenki érzi, hogy fejlődnünk kell" – nyilatkozott.

 

Műanyagmentes áruházi folyosó nyílt Hollandiában

 

Az Ekoplaza szupermarketláncnak országszerte 74 üzlete van, és ígéretük szerint év végéig mindegyikben kialakítanak egy műanyagmentes folyosót.

A műanyag jelenléte állandó az életünkben, akárhova is megyünk, de a bolygó magas árat fizet érte. A vizes palackoktól az eldobható kávécsészékig rengeteg olyan terméket vásárolunk, amit csak néhány percig használunk, de lebomlásuk akár évszázadokig is eltarthat.

A Science Advances című tudományos lapban közölt tanulmány szerint 2015-ben 8.3 milliárd tonna műanyagot állított elő az emberiség, ebből 6.3 milliárd tonna műanyaghulladék keletkezett. A szemét mindössze 9 százalékát hasznosították újra, a 79 százaléka pedig a természetben landolt.

Világszerte egyre nagyobb a nyomás a műanyaghulladék visszaszorítására. Tavaly augusztusban Kenya rendkívül szigorú törvényt hozott, miszerint bárki, aki műanyagot állít elő, ad el, vagy akár műanyagszatyrot használ, négy év börtönbüntetést és 40 ezer dolláros pénzbírságot kaphat. A közép-amerikai Costa Rica pedig a Föld első műanyagmentes országa lehet.

 

Forrás: sokszinuvidek.24.hu