Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mégis maradhat az iskolai papírgyűjtés

  • 2014. augusztus 24.
  • noripalko
Szerző: 
noripalko

A kormány ősszel törvénymódosítással igyekszik megteremteni a lehetőségét annak, hogy az iskolák folytathassák a papírgyűjtést – derült ki a földművelési tárca Népszabadsághoz küldött leveléből. A tárca ebben reagált a nol.hu cikkére, amelyben a kormányzati papírgyűjtési tilalom kikerülési lehetőségeit ismertettük.

Idén májusban elsőként a Népszabadság számolt be arról a kormányzati tervről, amely szerint az iskolákat kiszorítják a szemléletformáló és bevételszerzési céllal végzett papírgyűjtésből. A szaktárca akkori kommunikációja arról szólt, hogy a 2015. január 1-jétől a változó uniós és az ezeket követő magyar előírások nyomán a külön gyűjtött papírhulladékot ingyenesen át kell adni a közszolgáltatónak. 

Hogy a jogi helyzet mégsem lehet teljesen világos, azt a minisztérium most is elismeri, közleményük szerint a hulladék gyűjtése, így a papírhulladék gyűjtése is „már 14 éve hulladékgazdálkodási engedélyhez kötött, tehát ebben semmilyen változást nem hozott a 2012-ben életbe lépett, hulladékról szóló törvény. Ennek ellenére a 14 év alatt egyetlen kormány, így az Orbán-kormány sem akadályozta az iskolai papírgyűjtést.”.

A közlemény befejezése azonban már a visszakozás szándékáról árulkodik: „Az iskolai papírgyűjtésnek pótolhatatlan jelentősége van a szemléletformálásban. A kormánynak nem célja, hogy elvegye a gyerekektől ezt az élményt, illetve az iskolától az ezzel járó bevételt. A kormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy megnyugtatóan rendezze a helyzetet. A jogszabály módosítása előkészítés alatt áll.”.

Forrás: greenfo.hu