Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megérkezett a szennyvízhajtású busz

  • 2014. november 26.
  • Csilla

Ételhulladékból és emberi salakanyagból állítják elő azt a biometángázt, ami hajtja a Bristol – Bath útvonalon közlekedő buszt.

A zöld energiameghajtású busz 300 kilométert tud megtenni egy tankolással, amihez körülbelül 5 ember éves „hulladékára” van szüksége. A Bath Bus Company által üzemeltetett jármű meghajtásához szükséges gázt a bristoli GENeco szennyvíztisztítóban állítják elő. „Hatalmas szerepük lesz ezeknek a buszoknak a brit városok levegőminőségének javításában, ráadásul a kellő energiát maguk a helyi lakosok állítják elő, éppen azok, akik a buszt is használják.” – árulta el a BBC-nek Mohammed Saddiq, a GENeco ügyvezetője.

Egy utas éves szerveshulladékából 60 km-re elegendő energiát tudnak előállítani, amivel a busz 30 százalékkal kevesebb széndioxidot bocsát ki, mind dízel meghajtású társai. A járaton havonta körülbelül 10 ezren utaznak.
Bristol lesz jövőre Európa Zöld Fővárosa, ezt a címet többek közt azzal érdemelt ki, hogy a városban kétszeresére nőtt a kerékpárral közlekedők száma.

Forrás: hvg.hu