Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

McBetegszünk-e?

  • 2004. november 30.
  • humusz
A /McDagadsz - Super Size Me /c. film apropóján

Na, ez is csak egy amerikainak juthat eszébe - gondoljuk mi, magyarok. És joggal, hiszen ki vállalkozna arra, hogy "halálra zabálja" magát köztudottan egészségtelen gyorsmenüvel egy zaftos dokumentumfilm kedvéért.

Az úriembert Morgan Spurlocknak hívják, független filmrendező Amerikában, aki egy hónapon át rögzítette, hogy hogyan épül le a McDonald's kosztjának köszönhetően. A tipikus, a reklámfilmek világába illő, "idilli" fogyasztót testesítette meg, aki munkája mellett nem mozog, esténként tévézik, és napi háromszor gyorskaját eszik - mindig a legnagyobbat, a Szuper Adagot kérve. S az eredmény: majdnem 15 kilót hízott a túlzott szénhidrát- és zsírbevitelnek köszönhetően, hiány jelentkezett a vitamin- és ásványi anyag háztartásában, taccsra tette a máját, melankolikussá vált és - barátnője elmondása szerint - a szexuális élete is egyre inkább passzivizálódott.

Az globalizációkritikusok és az alternatív fogyasztók örülhettek annak, hogy újabb pofon csattant Roni bohóc arcán - gondolnánk. A valóságban azonban a Meki röhögött a markába: levette a kínálatból a Szuper Adagot, helyére ásványvizet, salátákat és bioételeket vett fel, miközben tovább növelte profitját. A Meki vezetősége emellett "elismeri a film alapkoncepcióját, hogy a túlzott táplálkozás mozgás nélkül károsítja az egészséget, és egyben felhívja a figyelmet arra, hogy menüit egészséges anyagokból állítja össze". Számításaik szerint a Morgan által elfogyasztott mennyiséget egy "rendes fogyasztó" nem 1, hanem 6 hónap alatt juttatja a szervezetébe.

Mi újság itthon? A hazai bemutató nem kavart akkora vihart, mint Nyugaton. Örömmel hallottuk, hogy az egészségügyi tárca az első pár nap vetítéseit a diákok számára ingyenessé tette - hadd kapjanak infót a fogyasztói társadalom visszájáról is. Itthon a Meki szintén megvan, köszöni szépen. A magyar vezető annyit fűz a dologhoz, hogy "mindenkinek saját felelőssége, hogy mennyit eszik". Mi, magyarok az elfogyasztott gyorsétel mennyiségét tekintve is elmaradunk Amerikától: csak havi két és félszer térünk be a Mekibe. Ugyanakkor a jelenlegi 85 étteremből álló hazai hálózatot pár éven belül 100-ra, 20-30 éven belül 150-200 kajáldára kívánják bővíteni.

Vagyis megint a multik jártak jól? Bizonyos értelemben igen, ha azt tekintjük, hogy a rendszerbe a lázadás is be van építve - ha vegaétel kell, tessék, betesszük a menübe azt is, amivel ráadásul újabb fogyasztókat csalogatunk magunkhoz. Ám a sorozatos támadások, s például Angliában a filmnél "komolyabb hatású" sajtóperek a McDonald's s ezáltal a hamburgerkultúra ellen folyamatosan a figyelmünk középpontjába állítják az egészséges élelmiszer és helyes táplálkozás kérdéseit.

Bárhogyan is tájékoztatják a fogyasztót az ételek kalóriatartalmáról, attól az még nem lesz egészséges. Túlzás, amit Morgan csinált? Persze, hogy az. De nem lehet, hogy az évtizedeken át műkajákat, mesterséges adalékanyagokat, stb. fogyasztó emberek öregkorukra azért szenvednek bizonyos betegségekben, mert egész életükben helytelenül táplálkoztak? Sajnos, ilyen hosszú távú vizsgálatok még nem készültek, de abban biztosak lehetünk, hogyha Morgan bioételekből álló egyhónapos kúrának tette volna ki magát, akkor nemhogy megbetegedett volna, hanem szervezete tisztult volna a lerakódott salakanyagoktól és még jobban érezte volna magát a bőrében. Aki nem hiszi, próbálja ki, vagy kérdezze meg természetgyógyászát, táplálkozástudósát! Urbán Róbert, egészségpszichológus szerint az adatok azt mutatják, hogy amíg Amerikában 65%, addig Magyarországon 50% a túlsúlyos vagy a kövér emberek aránya. S ez nem esztétikai kérdés - teszi hozzá -, ez azért fontos, mert a kövérséggel számos betegség jár együtt.

Ajánló: http://www.supersizeme.com/

Pencz