Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A lufi az élővilág csendes gyilkosa

  • 2018. július 09.
  • PKata

A lufi a föld közelében akár jó játék is lehet, de azt elengedve egy gyilkos játékszerré válhat. Ha számodra is fontos az élővilág sorsa, kérjük terjeszd a cikkünket.Sok esetben a léggömböket használják fel események megünneplésére. A lufik alkalmazásakor a szervezőket jó szándék vezérli, de bele se gondolnak abba, hogy mi történik, amikor lehullanak a léggömbök.

 

 

A léggömbök hatása

A lufik negatív hatással vannak a környezetünkre, hiszen közvetlen veszélyt jelentenek minden vadon élő állatra. Sőt ha jobban belegondolunk alapvetően teleszemeteljük vele a környezetünket is. Sajnos a biológiailag lebomló vagy “környezetbarát” léggömbök évek múlva lebomolhatnak, de addig ugyanúgy szennyezi a környezetünket. A rendezvények és ünnepi események célja, hogy tükrözzük az életünk, tevékenységeink fontosabb időpontjait, de ezt nem szabad a vadon élő állatok rovására tenni.

Ha a lufik a vízbe kerülnek, akkor a rongyos végeik, lebegő darabjaik hasonlítanak a medúzához, illetve más tengeri élőlényekhez, ami megtéveszti a vízi élőlényeket.

A lufimaradványokat az állatok élelemnek hiszik és lenyelik, így az bekerül az emésztőrendszerükbe, ami megakadályozza a normális emésztési folyamatokat, ezáltal lassú, fájdalmas halalt okoznak.

Nem csak a vízi élőlényeket veszélyezteti a lufik használata, hanem a fákon élő madarakat is. Ennek oka, hogy a levegőbe szálló lufiba vagy lufi madzagjába belecsavarodhat a madár, vagy a fákra hulló lufiktól sérülhetnek meg az állatok.

lufi

 

De ugyanúgy elfogyaszthatják a lufimaradványokat, mint a vízi élőlények. Így ők is fájdalmas halált halhatnak a léggömbök elfogyasztása után.  Az állatokra és a környezetre gyakorolt ​​negatív hatások miatt több országban korlátozzák a léggömbök eregetését és inkább humánus alternatívák alkalmazását részesítik előnyben, amelyek biztonságosabbak az állatoknak és a bolygónk számára is. Ha teheted mellőzd a lufik, léggömbök eregetését, inkább válassz alternatív megoldásokat. Olyan sok szimbolikus megoldás létezik, ami nem veszélyezteti a Föld élővilágát.

 

A lufi alternatívái:

  1. Buborékok: A buborékok nem csak szórakoztatóak, de lenyűgöző látvánnyal is párosulnak. Hasonlóan szimbolikusak, mint a léggömbök, de a földi és a tengeri állatokra veszélytelenek.
  2. Lampionok vagy lámpatestek: A lámpatestek használata is gyönyörű módja annak, hogy megünnepeljük alkalmainkat, ahelyett, hogy üzenetet írnánk a léggömbökre.
  3. Ültess fát: Az őshonos fák és virágok ültetése gyönyörű módja annak, hogy létrehozzunk egy emléket, amely amellett, hogy évekig megmarad és a természetnek is kedvező.

 

 

 

Forrás: https://hulladekvadasz.hu/2018/07/06/lufi-csendes-gyilkos/