Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Leonardo DiCaprio - Özönvíz előtt

  • 2016. november 04.
  • Bogi

Hónapokkal ezelőtt beharangozták, ennek megfelelően nagyon vártuk mi is Leonardo DiCaprio Özönvíz előtt (Before the Flood) című filmjét. Megnéztük, gondoltunk róla valamit, amit az egyik hírszerkesztő önkéntesünk, Patonay Kata csodásan meg is fogalmazott "egy rugóra jár az agyunk" alapon. Köszönjük Katának a gondolatait, mi sem fogalmazhattunk volna szebben, jobban, pontosabban! 

"Elég vegyesek az érzéseim a filmmel kapcsolatban, mert a téma fontos, annyira fontos, hogy nem lehet elégszer ismételni és az is remek, hogy egy ennyire népszerű figura nemcsak nevét adja hozzá, hanem évek óta tesz azért, hogy olyanok is felfigyeljenek a problémára, akiket elsősorban az ő személye érdekel, de talán meghallják azt is, amit mond.

 

Én arra számítottam, hogy egy filmes háttérrel és kapcsolatokkal rendelkező világsztár létre tud hozni valami nagyon ütőset, hogy úgy tudja bemutatni az esetlegesen közelgő tragédiát, hogy az valóban hasson és példákat mutasson. Ehelyett viszonylag laposan, ugyanakkor melodramatikusan ismétli meg azt, amit már nagyon sokan elmondtak elötte. Olyan sokan, hogy azok, akiket nem érdekel igazán a klímaváltozás (DiCaprio ugyanis elsősorban erre, valamint a fosszilis alapanyagok lecserélére koncentrál), vagy csak egyszerűbbnek látják tagadni/elzárkózni a problémák elől, azokat pont nem fogja meghatni, hiszen azt mondhatják, hogy ilyet már láttam, lájkoltam ezret a facebook-on, én úgysem úgy sem tudok tenni semmit...Már ha hajlandóak végignézni a másfél órát egyáltalán.

 

Engem pedig, aki azért érdeklődöm és tenni is igyekszem, inkább bosszant egy kicsit. Azt érzem, hogy jó, jó, rászántak két évet, egy halom pénzt, beutazták a világot, és leginkább mégis csak a (valóban megrázó) problémákat sorolják, megállnak ott, hogy ha nem teszünk semmit, akkor az ember mint olyan, történelemmé válik. Persze, igazságtalan vagyok, hiszen elmondják ők, hogy az egyén szintjén fontos lenne a fogyasztás tudatosítása valamint a megfelelő politikusok megválasztása, míg a politikusok feladata a jó döntések meghozatala. Szóba kerül a Tesla alternatív energia terve, Kína klímapoltikiai tervei és a széndioxidra kivetett adó drasztikus emelésének szükségessége. Ugyanakkor a mindennapi embereknek szóló javalatok szinte elvesznek a filmben, túlharsogja őket a melodráma és amikor a párizsi klímacsúcson DiCaprio (és a film) azzal zár, hogy a politikusokat bíztatja, hogy ők a jelen hősei, az azért rossz, mert a nézőben azt a végső érzést hagyja, hogy bár nagy baj van, de majd a feje fölött ezt megoldják, neki megint nem nagyon kell tenni semmit.

 

Márpedig szerintem ennek pont az ellenkezője igaz. Lépéseket és eredményeket kéne mutatni, bebizonyítani, hogy a túlfogyasztás, a rengeteg hulladék és kacat (ide sok minden beleérthető: újabb baba, újabb ruha, nagyobb autó stb.) nélkül jobb az élet minősége. Sok-sok pozitív példára lenne szükség és ez ebből a filmből teljesen hiányzik."

 

Patonay Kata 

 

A filmből kimaradt jó gyakorlatokat a Humusz megelőzésről szóló oldalán is találhattok: www.humusz.hu/megelozes

 

A film maga a youtube-on magyar szinkronnal is megtekinthető. Mindenképpen érdemes!