Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lehetővé kell tenni az élelmiszer adományok adómentességét

  • 2017. április 19.
  • PKata


Az EP környezetvédelmi szakbizottsága több intézkedést javasol annak érdekében, hogy 2030-ra a jelenleg évente keletkező 88 millió tonna élelmiszer hulladék a felére csökkenjen. A képviselők felszólították az Európai Bizottságot, hogy szüntesse meg a meglévő korlátozásokat az élelmiszer adományozások esetében és hangsúlyozták, hogy megoldásra van szükség a „minőségét megőrzi” és a „felhasználható” címkézés keltette értelmezési problémák tisztázására.

 

„A fejlett országokban a legtöbb élelmiszer hulladék a forgalmazás és a fogyasztás során keletkezik. Mindenki felelős a probléma kezelésében” – mondta a környezetvédelmi szakbizottság vezetője Biljana Borzan (S & D, HR). „A jelentés olyan összehangolt politikai választ ad a címkézésre, mint a felelősség és az oktatás, mivel a legtöbb fogyasztó nem érti a pontos jelentését a »minőségét megőrzi« és a »felhasználható« jelölésnek. „Meg kell szüntetni a meglévő uniós jogszabályok hiányosságait, amelyek akadályozzák az élelmiszer-adományozást. Módosítani szükséges az ÁFA-szabályozást annak érdekében, hogy lehetővé váljon az adómentesség.  A „jó szamaritánus” formájú uniós szintű jogszabályok nagyobb mennyiségű étel adományozásához vezethetnek és csökkentik az élelmiszer hulladékká válását anélkül, hogy veszélyeztetnék a jelenlegi az élelmiszer-biztonsági szabványokat” – tette hozzá.

A képviselők arra hívják fel az uniós országok figyelmét, hogy 2025-re 30%-kal, 2030-ra 50 %-kal kell az élelmiszer hulladékok mennyiségét csökkenteni, melyről az EP már márciusban szavazott. A nemzeti hatóságoknak és az érintetteknek szükséges a fogyasztókkal megértetni a „felhasználható” és a „minőségét megőrzi” dátum jelentését és a „minőségét megőrzi” dátum utáni felhasználhatóságát az élelmiszereknek. A Bizottság feladata az, hogy értékelje a lehetséges előnyeit annak, hogy  közegészségügyi vagy környezetvédelmi kockázat nélkül a termékekről bizonyos dátumok eltávolításra kerüljenek.

A Bizottságot az ÁFA irányelv módosítására is javaslatot tesz, amely lehetővé tenné az élelmiszer adományok adómentességét. Az élelmiszer adományok összegyűjtését, szállítását, tárolását és forgalmazását a FEAD (The EU Fund for European Aid to the Most Deprived/A leginkább rászoruló személyeket támogató európai segítségnyújtási alap) biztosíthatná.

A javaslatról az Európai Parlament május 15-18-i plenáris ülésén szavazhatnak Strasbourgban. Az EU-ban az élelmiszer-hulladék mennyiségét 88 millió tonnára becsülik, amely 173 kg-t jelent évente lakosonként. Az élelmiszer hulladékok termelése és ártalmatlanítása 170 millió tonna  CO2 kibocsátáshoz vezet és 261 millió tonna erőforrást fogyaszt el.

A legnagyobb élelmiszer-pazarlás Hollandiában (541 kg fejenként évente) és Belgiumban (345 kg) van, a legalacsonyabb Szlovéniában (72kg), Máltán és Romániában (76kg).

 

Forrás: http://www.dontwasteit.hu