Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Legendák és mítoszok nyomában a hulladék összeöntéséről, azoknak feldolgozásáról

  • 2018. május 10.
  • sklania

A Földművelésügyi Minisztérium 2018. május 11-12-én (péntek-szombat) megszervezi a „KUKAkulTÚRA – a Hulladékkezelők Nyílt Napja” című – ingyenes – programot.

Országosan közel 50 hulladékkezelő és hulladékhasznosító üzembe látogathatnak el az érdeklődők, akik a www.szelektalok.hu/kukakultura honlapon választhatják ki saját túraútvonalukat, melyen végig követhetik a hulladékok útját. A honlapon kiválasztott helyszínek megtekintése ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, az üzemek elérhetőségein. A résztvevők saját szemükkel láthatják, hogyan történik – többek között – az elektronikai és az elektromos hulladékok bontása, a forgalomból kivont gépkocsik zúzása, a fém-, a papír- és a műanyaghulladék előkezelése, válogatása azért, hogy értékes másodnyersanyagokká váljanak és visszakerüljenek a gazdaság körforgásába.

 

A rendezvényhez csatlakozó hulladékkezelő-és hasznosító üzemek ezen a 2 napon megnyitják kapuikat és bepillantást engednek a hulladékkezelés kulisszái mögé. A program célja, hogy a hulladékkal kapcsolatos, megalapozatlan legendák helyett személyes tapasztalatokat szerezzenek az érdeklődők, amelyek birtokában tudatosan törekednek az értékes hulladék szelektív gyűjtésére, hiszen az csak akkor kerülhet vissza a gazdaság körforgásába. A tapasztalatok szerint e program hozzájárulhat a továbbtanulás előtt álló fiatalok műszaki, technikai ismereteinek gyarapításához is.

 

A térítésmentes programon családdal és egyénileg is bárki részt vehet, de lehetőség nyílik iskolai, munkahelyi csoportok számára is az egyes helyszínek felkeresésére.

 

 

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy milyen meggondolásból szervezik meg a KUKAkultÚRA nevet viselő környezettudatos szemléletformáló programot.

 

Nos, a válasz igen kézenfekvő. A KUKAkulTÚRA program olyan élményeket nyújt a látogatóknak, amely során meggyőződhetnek arról, hogy az általuk szelektíven gyűjtött értékes, tiszta hulladék – valóban hasznosításra kerül. A Kukakultúra program mindenki számára ingyenes, de az egyes helyszíneken előzetes regisztrációhoz kötött. Közös akció ez a felkérésünkre csatlakozó közel 50 hulladékkezelővel, hulladékhasznosítóval, akik bemutatják a hulladék útját a résztvevőknek. Itt és most is megköszönöm partnereink együttműködését. Egyrészt, lehetőségük van nagyobb létszámú érdeklődőt fogadni (hiszen többnyire veszélyes üzemekről van szó, munkabiztonsági előírások vannak), Másrészt, ők a környezettudatos szemléletformálásra alkalmas programnak tartják kezdeményezésünket.

 

Be akarjuk mutatni a hazai hasznosítói ipar tevékenységét, úgy hogy lehetőséget biztosítunk a fiataloknak, az érdeklődőknek, egyéneknek és csapatoknak, hogy személyes tapasztalatokat szerezzenek egy nem mindennapi terepen, egy nem mindennapi folyamatról. Láttatni akarjuk, hogy van értelme környezettudatosan élni, gondoskodni hulladékainkról, mert az hasznosul. Segítséget kívánunk nyújtani a fiataloknak, a továbbtanulás, pályaválasztás előtt állóknak a korszerű technika bemutatásával, talán éppen ilyen alkalommal orientálódik valaki ilyen szakterület felé. És azt sem zárjuk ki, hogy a látogatók részéről is érkeznek innovatív, kreatív ötletek a hulladékok hasznosítására.

 

Sok városi legenda szól arról, hogy a hulladékot összeöntik. Ám ez a rendezvény arra is nagyon jó, hogy az ilyen és ehhez hasonló kérdésekre az érdeklődők választ kapjanak, saját szemükkel lássák, hogy ez senkinek sem érdeke. A hulladék, a gondosan, szelektíven gyűjtött hulladék érték. Gond csak a szeméttel van. A jól gyűjtött hulladékkal – annak hasznosításával – hozzájárulunk annak körforgásban maradásához. Ahhoz hogy kevesebb nyersanyagot vegyünk ki a természetből, kevesebb energiát, anyagot használjunk fel. A természetben sincs hulladék – minden hasznosul. Ez nekünk, embereknek is megy. Az odavezető utat viszont meg kell mutatni, be kell mutatni. Hiszem ha látom! – szoktuk mondani. Hát íme: kérjük, hogy a kétnapos programra jöjjenek el, győződjenek meg a hazai hasznosítói üzemek ezt szolgáló tevékenységéről.

 

Ha szeretne részt venni a rendezvényen, látogassanak el a program honlapjára: szelektalok.hu/kukakultúra és a helyszínkereső segítségével válasszák ki a számukra megfelelő túracélpontot/útvonalat.

 

forrás:

https://www.lokal.hu/2018-05-legendak-es-mitoszok-nyomaban-a-hulladek-os...