Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A fogyasztó is ki tudja venni a részét a harcból

  • 2009. november 25.
  • beus

"Fred Pearce, a New Scientist magazin tudományos újságírója 180 ezer kilométert utazott 20 országon keresztül. Az út eredménye a „Confessions of an Eco Sinner: Travels to Find Where My Stuff Comes from” (Egy öko-bűnös vallomásai: utazások holmijaim eredetének felderítésére) című könyv." A Metropol írása.

 

- Tudta, hogy egy jegygyűrűhöz szükséges aranymennyiség kinyeréséhez meg kell mozgatni 2 tonna követ, elhasználnak 5 tonna vizet, egy bányász 10 órányit dolgozik érte és még kell egy csomó elektromos áram is?


– Tudta, hogy a világ gyapottermelésének negyede Üzbegisztánból származik, és ennek következménye az Aral-tó kiszáradása, a sivatagosodás és a nagyarányú gyermekhalálozás?

Nem tudta ezt Fred Pearce, a New Scientist magazin tudományos újságírója se, de meg akarta tudni, ezért 180 ezer kilométert utazott 20 országon keresztül a dél-afrikai bányáktól az üzbég gyapotmezőkön át a kínai gyárvárosokig. Az út eredménye a „Con­fes­sions of an Eco Sinner: Travels to Find Where My Stuff Comes from” (Egy öko-bűnös vallomásai: utazások holmijaim eredetének felderítésére) című könyv. Utazásával ő maga is termelt 22,5 tonna szén-dioxidot, és ezt a bűnt azzal tette jóvá, hogy 187 eurót – a szennyezés ellenértékét – befizetett a Climate Care program számára.

– Tulajdonképpen minden jobb, mint a pamut, mert az üzbegisztáni helyzet szörnyű, és a Szov­jet­unió széthullása óta csak rosszabbodott – mondja Pearce. – A fogyasztó igenis ki tudja venni részét a globális felmelegedés elleni küzdelemből, nem is beszélve a társadalmi hatásról. Kenyai utam után kenyai babot kezdtem enni, mert a helyi szövetkezetek gondosan termelik ezt a zöldséget. – A politikai világnak tennie kell valamit ebben az ügyben – mondja –, bár a közelgő koppenhágai Klí­ma­csúcs sokak szerint már most kudacra van ítélve.

– Szerintem azért meg fognak tudni egyezni valamiben, még ha az nem is lesz elég – véli. – A legtöbb Obamán múlik: ha sikerül a károsanyag- kibocsátásokkal kap­csolatos törvényt keresztülvinnie a szenátuson, nyomást tud majd gyakorolni Kop­penhágá­ban is. Amúgy én hosszú távon elég optimista vagyok ebben a kérdésben.

Paola Rizzi/ MWN Milánó

(A könyv - angol nyelven - már Magyarországon is beszerezhető, hazai internetes könyvesboltokon keresztül. - szerk.)

 

Forrás: metropol.hu