Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Van hely a fővárosi hulladék elhelyezésére?

  • 2014. július 02.
  • noripalko
Szerző: 
noripalko

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes közleményében az index.hu-n június 2-án közölt Elbaltázták a főváros szemétlerakóját című cikkre reagált. Ebben cáfolta, hogy a Csömörre tervezett hulladéklerakó projektje forrásvesztést okozott a fővárosnak. Közleményében kiemelte, hogy nem teltek be Budapest hulladéklerakói, több évtizedre biztosított a fővárosi hulladékelhelyezés.

Az Index cikke szerint a Fővárosi Önkormányzat gazdasági bizottsága június elejei ülésén úgy döntött, hogy eláll a 838 millió forintért félig már megvásárolt csömöri ingatlan adásvételi szerződésétől. A terület szemétlerakóként működött volna a megtelt dunakeszi lerakó helyett, és mint írták, most nem lehet tudni, hogy a rákospalotai szemétégető évi 90-100 ezer tonna salakját hova fogják elhelyezni. A hírportál szerint Budapest "futhat az előlegként kifizetett 381 millió forint után, sőt az erre szánt 800 milliós uniós forrás is veszélybe került".

Szeneczey Balázs kiemelte, a főváros a projektelem előkészítése kapcsán mindvégig körültekintően járt el, a projekt szakmai előkészítését és végrehajtását a közszolgáltatást végző Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. teljes körű bevonásával végezte. A csömöri ingatlan kiválasztásakor s a projekt előkészítése során több esetben kértek információt Csömör Nagyközség Önkormányzatától is - tette hozzá. A főváros vezetése a környezeti hatásvizsgálati dokumentáció előkészítése során tudta meg, hogy a Csömör által korábban adott tájékoztatással ellentétben az 500 méteres védőtávolságon belül több olyan ingatlan is áll, ahol bejelentett lakosok vannak - írta a városvezető.

A lehetséges elállás kapcsán Szeneczey Balázs kiemelte, hogy a terület megfelelőségétől függetlenül a csömöri önkormányzatnak legkésőbb május 31-i határidőig kellett volna teljesítenie a szerződésben vállalt kötelezettségeit, de ezt  "állításukkal ellentétben" nem teljesítették hiánytalanul. A főváros a csömöri projekt véghatáridejének módosítását, illetve szakaszolását kezdeményezte az illetékes minisztériumnál. Ezzel együtt a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőségtől állásfoglalást kértek, hogy a csömöri ingatlan területén létesíthető-e hulladéklerakó. Arra az esetre, ha a hatóságtól nemleges választ kapnak, már más alternatív salaklerakó helyszíneket is vizsgál a főváros - tették hozzá. Leszögezte: a főváros az ingatlant 660 millió forintért vásárolta meg, a pályázati árnál és a becsült értéknél is alacsonyabb áron. A projekt során forrásvesztés nem következett be.

Szeneczey Balázs cáfolta azt is, hogy a dunakeszi hulladéklerakó betelt. Mint kifejtette, ez a lerakó az FKF Zrt. a Hulladékhasznosító Műben (HHM) keletkező salakot a jelenlegi tervek szerint 2015 végéig tudja befogadni. A tervek módosításával, megváltoztatásával ez a határidő tovább is kitolható - tette hozzá. Ezenfelül Budapest hulladéklerakói sem teltek be. A pusztazámori lerakó II. ütemének első szakaszát már átadták, s a nyáron a teljes II. ütem elkészül. Ez pedig hosszú időre (több évtizedre) biztosítja a kommunális hulladék, és akár az égetőművi salak elhelyezését is - olvasható a főpolgármester-helyettes közleményében.

Forrás: hirado.hu