Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az én veteményeskertem

  • 2014. április 07.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Csömöri program az újraéledő településért,  a megújuló talajokért és az egészséges élelmiszerekért.

Október 18-a délutánján a csömöri művelődési házban egy program résztvevői gyülekeztek. A több, mint félszáz család egy ismeretterjesztő előadás meghallgatása után vehette át a jellegzetes formájú tartályokat.

A Házi Komposztálási Program résztvevői az átadási rendezvényen egy megállapodás aláírásával vállalták, hogy a konyhában és a kertben keletkező „zöldjavakat” ― rossz kifejezéssel élve zöldhulladékokat ― ezentúl a kuka helyett a komposztálótartályba dobják. A „varázsdobozban” azután csodálatos átalakuláson esnek át az eddig feleslegesnek hitt anyagok. Az almacsutka, banánhéj, káposztatorzsa és megannyi sorstársa egy természetes folyamat végén virágfölddé, vagyis komposzttá, más szóval humusszá alakul.

A több elemből álló program az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával, a SZIKE Egyesület megvalósításában 2013 és 2014 júliusa között zajlik. Ennek során a település lakói és óvodái komposztálótartályokhoz jutnak, továbbá iskolai komposztálási program kezdődik. A komposzt felhasználása érdekében a általános iskolában tanulókert létesül. A Szedervölgy-majorban működő Közösségi Tanulókertben is különböző fejlesztések és programok valósulna meg. Kiadványok készülnek, ismeretterjesztő cikkek jelennek meg a Csömöri Hírmondóban. Az egyesület két települési rendezvényen is megjelenik, ahol elsősorban a lakossági programot népszerűsítik.

A programnak több célja is van. Az önkormányzattal együttműködve szeretnék, ha a konyhában keletkező szervesanyagok ― mint egykor― a talajt tápláló komposztként hasznosulnának. Erre szolgálnak a kiosztásra kerülő komposztálótartályok. Nem titkolt szándék, hogy az őszi avarégetés vagy zsákolás kultikus szokása merüljön a feledésbe. Mindez nem elhanyagolható költségvetési megtakarítást jelentene a településnek. A talajok, meg a levegő állapotjavulásáról nem is beszélve.

A település oktatási-nevelési intézményeit is bevonnák. Az óvodák szintén komposztálókhoz jutnak, miáltal a csöppségek a talaj élővilágának csodáit idejekorán megismerhetik. Az általános iskolában létesülő tanulókert egy lassan elfeledett szokást elevenít fel, mely már ebben a fogékony életkorban megtanítja, hogyan lesz a komposzt segítségével a magból káposztástészta vagy paradicsomsaláta. Erre utal a különböző rendezvényeken elhangzó előadások címe is: Egyél komposztot, avagy a talajtól a parajig.

A Házi Komposztálási Programra a következő elérhetőségeken lehet jelentkezni:
Telefon: 06-1-409-0449)
e-mail: ([email protected])
Honlap: www.szike.eu/jelentkezes-programokra Kitölteni a személyes adatokat, végül a Beküldés gombra kattintva elküldeni.
Jó komposztálást!

Gellért Miklós elnök
SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület
forrás:http://www.szike.eu/csömör