Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

"A kuka nem éhes" - elindult a Budapest Bike Maffia ételmentő szolgálata

  • 2018. június 07.
  • Csilla
Ezt is megcsinálták: a nap végére megmaradt, felesleges ételadagokat a felajánlóktól elszállítják azokhoz, akiknek szükségük van rá, mert éheznek.

Bizonyára emlékeznek a klasszikus felháborodásra: „Egy órát áll, de rögtön a kukában landol a hamburger, ahelyett, hogy csöveseknek vagy éhezőknek adnák!” Nos, mindazok, akik ezen valaha is fennakadtak, mostantól vehetik a fáradságot, és maguk is tehetnek az ilyen pazarlások elkerülése érdekében. A Budapest Bike Maffia ugyanis elindította ételmentő szolgáltatását, ami nagyon röviden és leegyszerűsítve annyit jelent, hogy ahol a nap végére marad étel, oda kiszaladnak, felkapják, és elviszik a rászorulóknak. Ehhez persze nem elég, ha az ember nem ette meg munkaidőben a szendvicsét, aztán szól a biciklis futárnak, hogy haver, ugorj ide, aztán vigyed, hiszen emberi ésszel könnyen belátható, hogy szendvicsenként elég nehéz lenne a feladatok koordinálása. A rendszer pontosan így néz ki (ez egy screenshot, de kattintásra megnyílik a BBM ételmentő oldala):

ételmentés

Szóval keretet kell adni a történetnek, első körben tehát több adag étel – a BBM leírása minimálisan 50 adagot említ, amiért már érdemes kiszállniuk – szükséges a feladat végrehajtásához, így jelen kezdeményezéssel elsősorban nem a magánszemélyeket célozzák meg, hanem az étkezdéket, pékségeket, egyéb ételszolgáltató helyeket vagy rendezvényszervezőket.

A folyamat egyébként pofonegyszerű, a BBM létrehozott egy külön internetes oldalt, hogy ott tudjanak regisztrálni azok is, akiknek megmaradt ételük van, és azok is, akik önkéntesként el tudnak menni ezekért az ételekért. E két szegmens együttesét nevezik „ételmentő csapatnak”. Felajánlónak és önkéntesnek egyaránt itt tudnak jelentkezni.

Budapest Bike Maffia

Mindebben olvasóink is tudnak segíteni. A legegyszerűbben úgy, ha hírét viszik a kezdeményezésnek, mondjuk éppen akkor, amikor étteremben, menzán, pékségben, vagy bármilyen hasonló helyen járnak, de szerintem az is megoldható – saját tapasztalat –, ha valamilyen megánrendezvényen marad meg elég sok étel. Nyilván a másik oldalra is szükség van, így aki úgy érzi, hogy alkalmas önkéntesnek az ügyben, az se habozzon.

A legfontosabb pedig az, hogy kizárólag emberi fogyasztásra alkalmas friss ételeket, valamint tartós (vagy lejárat közeli) élelmiszereket lehet megmenteni. Minden egyéb kérdésben segítenek egyébként a BBM-esek.

Forrás: https://zoom.hu/hir/2018/06/05/a-kuka-nem-ehes-elindult-a-budapest-bike-...