Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Környezetszennyező és társadalmilag igazságtalan

  • 2018. október 02.
  • PKata

A H&M ruhagyári dolgozói a minimálbért sem kapják meg, de a többiek sem jobbak.

 

A világhírű divatcégek előszeretettel gyártatják ruhadarabjaikat az olcsó munkaerőt kínáló Vietnámban, Indiában és Kambodzsában, ahol hírhedten embertelen körülmények között, megalázóan kevés pénzért dolgoztatják a munkásokat. Vietnámban például 136 és 175 dollár (38 és 48 ezer forint) körül mozog egy ruhaipari munkás átlagos havi bére, Kambodzsában 170 dollár (47 ezer forint) körül van, Indiában 78 és 136 dollár (22 és 28 ezer forint) között, a legrosszabbul fizetett bangladesieknek pedig 65 dollár (18 ezer forint) a minimálbére.

Nemrég a H&M ellen szólaltak fel a szakszervezetek, a világ második legnagyobb divatcége ugyanis olyan keveset fizet a ruhagyári dolgozóinak, hogy azok a minimálbért sem  keresik meg. Ennek következtében sok alkalmazott kénytelen túlórákat vállalni a túlélés érdekében – állítja a ruhaipari szakszervezetek legnagyobb szövetsége, a Clean Clothes Campaign (CCC).

Miután megkérdezték a divatcég 6 beszállító üzemének 62 dolgozóját Indiában, Kambodzsában, Bulgáriában és Törökországban, kiderült, hogy egyikőjük fizetése sem éri el a minimálbér szintjét, ami lehetővé tenné számukra, hogy biztosítani tudják családjaik számára alapvető szükségleteiket.

A CCC szerint a H&M nem tudta teljesíteni azt a 2013-ban tett kötelezettségvállalását, mely szerint a beszállítók 2018-ig mintegy 850 ezer textilipari munkavállalójának fizetne minimálbért. A vállalás ellenére a H&M-nek beszállító ruhagyárak dolgozói Kambodzsában a becsült minimálbér felét keresik, Indiában és Törökországban pedig körülbelül a harmadát – állítja a CCC jelentésében.

 

Forrás: https://merce.hu