Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Komposztálás az Újbudai Idősek Házában

  • 2016. május 13.
  • Csilla

A Fővárosi Környezetvédelmi Alap pályázatának köszönhetően a Humusz idén is osztott komposztkereteket közcélú szervezetek, azaz óvodák, iskolák és közintézmények számára. Az egyik intézménybe, nevezetesen az Újbudai Idősek Házában komposztpont átadási ünnepségre is sor került.

A Humusz a Környezetvédelmi Alapnak köszönhetően az utóbbi években többszáz keretet osztott ki a fővárosban, elméleti és gyakorlati képzésekkel egybekötve, segítve ezzel az intézmények szerves hulladékának környezetbarát elhelyezését és felhasználását. Idén először közintézmények is pályázhattak a komposztkeretre, annak lehetőségével egybekötve, hogy a komposztpont felállításában egy kisebb átadó ünnepség keretében segédkezzen a Humusz lelkes önkénteseivel, amely végül az Újbudai Idősek Házában valósult meg május 10-én délután.

Az előkészületekben és az átadásban is részt vettek iskolai közösségi szolgálatosok, információs plakátokat és egy, a komposztpontra kikerülő táblát is ügyesen elkészítettek. Az átadón nem csak a komposztkeretek felállításában akartunk segítséget nyújtani, de az idős lakókat is aktívan be akartuk vonni. Így interaktív komposztos tablónkat is elvittük, hogy játékosan ismertessük meg a komposztálás szabályait (mit lehet és mit nem lehet a komposztba elhelyezni, és miért).

Komposztjáték

Az Idősek Háza aznapra bográcsozást is szervezett a lakóknak, hogy egybekössék a kellemest a hasznossal. Azonban az idő nem kedvezett, ezért nem a kertben, hanem a közös konyhában tudott csak összegyűlni a közösség. Ahogy meg tudtuk állapítani, a lakók közül mindenki megjelent. Egy rövid bevezető után már bele is vetettük magunkat a játékba, az önkénteseink és az iskolai közösségi szolgálatosok (akik előtte megtanulták a komposztálás csínját-bínját) egy-egy asztalhoz mentek oda, és az idősekkel közösen beszélgettek arról, hogy vajon a diófalevél és kávézaccc komposztálható-e (igen) és miért csak korlátozottan komposztálható a tojáshéj és citrusfélék héja.

Miután mindenki kellően kiokosodott, kimentünk a kertbe, és közösen felállítottuk az egyik keretet a csepergő esőben. Azonban ez sem rontott a hangulaton, mindenki örült az új komposztálónak. Bár mi arra nem maradtunk, de biztosak vagyunk benne, hogy a bográcsozás is jól sikerült, ugyanis amikor elmentünk, a közös helyiségből már derűs éneklés hallatszott ki.

Komposztpont

Komposztálás Alsónémedin

Nem csak Budapesten, de máshol is segít a Humusz beindítani komposztálásai programokat. Május 6-án szombaton például Alsónémedin jártunk képzést tartani az új kereteket átvevő lakosoknak.