Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kitört a szemétháború Rómában, elsöpörnék a főpolgármestert

  • 2017. május 17.
  • PKata

róma_szemétA PD politikusai és önkéntesei – citromsárga pólóban – Róma negyvenhárom különböző helyszínén takarítottak, parkokban, utcákon, tereken szedték a szemetet. Az akciót Matteo Renzi hirdette meg egy héttel ezelőtt, amikor hivatalosan is beiktatták a PD főtitkári székébe. A várostakarítás a politikus kampányának első látványos kezdeményezése volt, amellyel már a következő olasz parlamenti választások megnyerésére készül a PD politikai vetélytársának tartott M5S-szel szemben.

Rómában az utóbbi hetekben ismét akadozott a hulladék elszállítása, és az utcákon felgyülemlett a szemét. A felmérések szerint az olasz fővárosban élők a hiányos köztisztaságot jelölik meg Róma kiemelt problémái között. Utoljára 2015 nyárán lepte el hulladék Róma utcáit, és akkor a szeméthelyzet, valamint a korrupciós botrányok Ignazio Marino PD-főpolgármester lemondásához vezettek.

A PD akcióját megelőzve a római köztisztasági vállalat (Ama) a héten rendkívüli takarítást tartott. Virginia Raggi ironikus videóüzenetben gratulált Matteo Renzinek és a PD-nek, hogy eltakarítja azt, amivel „az utóbbi 20 évben a PD-főpolgármesterek szennyezték be az olasz fővárost”. Raggi szerint az egyszeri takarítás nem volt más, mint a PD választási reklámja.

A PD és az M5S szópárbaját Maurizio Gasparri a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) politikusa „szemetesek harcának nevezte”. Silvio Berlusconi a FI elnöke pedig emlékeztetett, hogy a Rómát magába foglaló Lazio tartományt PD politikus vezeti, így a PD szintén felelős a Rómát sújtó örökös szemétproblémáért.

A tízezer dolgozót foglalkoztató Ama nem bírja tisztán tartani Rómát, amely naponta 5 ezer tonna háztartási hulladékot termel. Ebből 2100 tonna szelektáltan gyűjtött, a maradék 2900 tonna részben Lazio tartomány hulladék-feldolgozóiba kerül, többségében azonban külföldre szállítják. A római önkormányzat tavaly kötött több éves szerződést Ausztriával, ennek értelmében hetente ezer tonna nem szelektált háztartási hulladékot szállítanak Ausztriába vasúttal,tonnánként 140 euróért.

 

Forrás: https://www.vg.hu