Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Két egyetemista mentheti meg a világot évi 200 millió kilogramm szennyeződéstől

  • 2016. május 24.
  • PKata

műanyag_bontásMiranda Wang és Jeanny Yao egy kanadai gimnázium diákjaiként, puszta érdeklődésből kezdtek az interneten kutatni olyan cikkek után, amelyek a műanyagok lebontására vonatkoznak. Érdekelte őket ugyanis, hogyan lehetne megmenteni a világot a műanyag hulladékok káros hatásától. Nem véletlenül érezték komoly problémának, hiszen kutatások igazolják, hogy csak az óceánokban közel 300 ezer tonna műanyag hulladék úszkál, ráadásul ha a tendencia folytatódik, 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal.

 

Egy helyi folyóban kezdtek vizsgálódni, mert szerették volna a ftalátokat lebontani. Ezek azok az ártalmas műanyagadalékok, amelyek a műanyagok rugalmasságát, tartósságát és átlátszóságát biztosítják. Amennyire hasznosak, legalább annyira szennyezőek, ugyanis kémiailag nem kapcsolódnak a műanyaghoz, így könnyen kijutnak a környezetbe. Gyerekjátékokban, élelmiszerek csomagolásán és műanyag palackokban is megtalálható, ráadásul bőrön át és belégzéssel is felszívódhatnak az emberi szervezetben. Hormonméregként rákot és születési rendellenességet is okozhatnak. Évi 200 millió kilogramm flatát kerül a levegőbe, vizekbe és a földekbe.

műanyag_bontás

Ezt az elképesztő méretű szennyeződést lehetne megoldani azzal, ha vízzé és szén-dioxiddá bomlanának le. Utóbbi nem hangzik túl jól, de sokkal ártalmasabb, amikor az emberekre is veszélyes módon jut egyébként is ugyanerre a sorsa, az új találmánnyal ez elkerülhető. A két diák az alábbi videóban részletesen kifejti, hogy sokszor véletlenek segítségével miként jutottak olyan baktériumtörzsek felfedezéséig, amelyek képesek ezeket a ftalátokat lebontani.

 

A British Columbia egyetem professzorainak bemutatták ötletüket, ami megtetszett a szakembereknek, végzős hallgatókat rendeltek a két lány mellé, hogy ki tudják fejleszteni találmányukat. Miranda Wang és Jeanny Yao amióta a videón látható TED-előadáson bemutatták felfedezésüket, már egy nemzetközi kutatói versenyt is nyertek, amely az üzleti modelljüket díjazta, azóta pedig céget is alapítottak.

A Co.Esistnek adott nyilatkozatuk alapján két éven belül elkezdhetik a ftalátokat lebontó baktériumok bevetését, várhatóan Kínában. Várakozásuk szerint az anyagból egyliternyi is látványos eredményre képes, ezért nem tűnik olyan drágának a technológia, hiszen 150 ezer liter – ennyit tudna szállítani egy hajó – előállítási költsége 20 ezer dollár (kb 5,5 millió forint).

 

Forrás: http://hvg.hu/instant_tudomany

Kép forrása: http://www.fastcoexist.com