Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Készüljünk környezettudatosan a karácsonyra!

  • 2017. november 17.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Hiába jelenik meg egyre több információ a környezettudatos karácsonyi praktikákról, az ünnep még mindig döntően a felesleges fogyasztásról szól, ami ebben az időszakban akár 20-30 százalékkal is meghaladhatja az év többi részében szokásos szintet. Hogyan is változtathatnánk eddigi – jobbára környezetterhelő és túlzóan pazarló – szokásaikon?

Karácsonyfa


Ha ragaszkodunk a vágott fenyőhöz, ügyeljünk arra, hogy az ünnep után újrahasznosítsuk – például fűtésre, vagy vigyük el a gyűjtőhelyekre. Ne dobáljuk szanaszét az utcákra és szedjünk le róla mindent, hogy könnyebb legyen újrahasznosítani. Komposztálni is lehet, de csak lassan bomlik le.

Cserepes, földlabdás fenyő akkor jó, ha vigyázunk rá. Lassan szoktatjuk a meleg szobához, csak pár napot tartjuk bent és már visszük is ki. Van olyan kertészet, ahová visszavihetjük és levásárolható bónt adnak érte, de akár ki is ültethetjük, ha van helyünk.

Aki nem ragaszkodik a nagy fához, pár fenyőággal is eléri az ünnepi hatást és illatot.

Nem csak fenyőfát lehet használni! Egyre több alternatív megoldás van – újrapapírból, falemezekből, ahol az illatot illóolajjal pótolhatjuk, de van, aki a cserepes rozmaring bokrot ajánlja, amiből utána házi fűszerellátó lesz.



A műanyag fenyőt érdemes elkerülni – a legtöbb rossz minőségű és hamar tönkremegy, majd nehezen lebomló hulladék lesz belőle, ráadásul távoli országokból érkezik.

 

Díszek

Műanyag, fém és egyéb kacatok helyett készítsünk saját díszeket egyszerű anyagokból, vagy hulladékból. Ha mindenáron vásárolnánk, válasszunk természetes anyagból készült hazai termékeket.

Felejtsük el a gyenge minőségű, hamar tönkremenő izzósorokat. Készítsünk egyet magunk LED izzókból és színes hulladékanyagokból.

Esetleg vegyünk napelemes izzósort, így nem használunk felesleges áramot.

Gyújtsunk gyertyát, készítsünk saját mécsest!

 

Készülődés az ünnepre

Stresszes rohanás helyett legyünk együtt szeretteinkkel, szervezzünk közös programokat –főzzünk, készítsünk ajándékokat, gyártsunk csomagolást, süssünk mézeskalácsot, készítsünk szaloncukrot… bármit, csak legyünk együtt! Az ünnep erről szól, nem a végkimerülésig hajszolt drága ajándékokról.

Az ünnepi takarításkor se feledkezzünk meg a környezetkímélő módszerekről és anyagokról, mint például a mosószóda, ecet, citromsav, szódabikarbóna.
 

Ajándékozás

 

Próbáljunk meg leszokni a tárgyakról, helyettük adjunk közös élményeket – színházjegyet, koncertjegyet, közös kirándulást, együtt töltött időt, vagy vállaljunk át feladatokat a másiktól – például mosogatás, vasalás, kutyasétáltatás…

Ha mégis ragaszkodunk a tárgyakhoz, válasszunk környezettudatos ajándékokat – hazai terméket, természetes anyagból készült tárgyakat, biotermékeket, könyvet, társasjátékot, esetleg gyerekeknek nevelő célú játékokat – például megújuló energiával működő autót az elemes helyett.

Készítsünk saját ajándékokat! Eredeti, egyedi és személyes.
Vásárlás

Kerüljük a tucatajándékokat kínáló, tömegeket vonzó nagybevásárló helyeket! Vásároljunk az interneten, vagy helyi termékeket kínáló kézművesektől. Kevésbé stresszes és kevesebb üzemanyagot fogyasztunk.

Körülnézhetünk valamelyik adományboltban, ahol vásárlásunkkal jótékonykodunk is.

 

Csomagolás

A legjobb, ha nem csomagolunk, de ez talán radikálisnak tűnik sokaknak.

Csomagolóanyag helyett használjunk színes fonalakat, textil csíkokat.

Újrahasznosított csomagolóanyagokat is találhatunk – például újságpapírt, amit meg is festhetünk saját motívumokkal.

Ha mégis ragaszkodunk a csomagoláshoz, válasszunk természetes anyagokat – fát, textilt, vásznat, amit utána másra is tudunk használni, nem kell rögtön a kukába dobni.

 

Étkezés

Ne mennyiséggel akarjuk kifejezni szeretetünket. Csak annyi ételt készítsünk, ami várhatóan el is fogy. Sajnos rengeteg ételt dobálunk ki ilyenkor. Ha mindenképp le akarjuk nyűgözni szeretteinket, hajtsunk a minőségre, alkossunk egyedit, legyünk kreatívak.

A várhatóan megmaradó ételeket még fogyasztható állapotban juttassuk el rászoruló embertársainknak, hisz így nekik is lehet ünnep a karácsony.
Jótékonykodás

A karácsony remek alkalom a jótékonykodásra. A legszebb élmény az ajándékozás. Adományozzuk oda feleslegessé vált tárgyainkat olyanoknak, akiknek nem jut elegendő. Gyerekeinkkel közösen vihetjük el kinőtt ruháikat, megunk játékaikat egy gyermekotthonba, az erre szakosodott gyűjtő szervezetekhez, vagy az ilyenkor szokásosan megszervezett kitelepült gyűjtőhelyekre.

Bármelyik lehetőséget választjuk- és persze a felsoroltakon túl még rengeteg egyéb ötletünk is lehet -, már tettünk valamit a környezettudatosabb karácsonyért. Jövőre pedig újabb praktikákkal bővíthetjük a kört. A lényeg, hogy ez miatt se stresszeljük magunkat, hisz az ünnep nem erről szól.

 

A kép és a hír forrása: eletszepitok.hu