Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 20 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Keszeg polgárai is nemet mondtak!

  • 2003. november 01.
  • humusz
Hatvan önkormányzatot vesz semmibe Persányi Miklós - a Másik Oldal - Ökoszociális Mozgalom közleménye
Összesen 380 keszegi szavazópolgár tiltakozó aláírását nyújtották át tegnap helyi aktivisták Petrik Sándornénak, a Nógrád megyei kistelepülés polgármesterének. A helyi választók több mint hetven százaléka azzal a kéréssel fordult a falu első emberéhez, hogy a képviselőtestület álljon el a november 16-ra kiírt költséges népszavazás megtartásától és határozatban mondjon véglegesen nemet a falu határába tervezett másfélmillió köbméteres Pest és Nógrád megyei központi szeméttelepre.

Ismert, hogy az óriás szeméttelep az EU előcsatlakozási alapja (ISPA) és a magyar kormány összesen hatmilliárd forintnyi támogatását élvező Észak-kelet Pest megyei Regionális Hulladékkezelési Projekt részeként, az ASA Hungária Kft. érdekeltségében valósulna meg. A lerakó az elkerülő úttal együtt az adófizetők összesen 9,4 millió eurójába (kb. 2,5 mrd. forintjába) kerülne, s Aszódtól Szentendréig összesen 99 település jórészt válogatatlan lakossági hulladékát hordanák bele. Korábban Püspökszilágy, Sződ, Kosd és Kartal vezetése is elutasította a szeméttelepet - engedve a lakossági nyomásnak. A keszegi tervet különösen elfogadhatatlanná teszi, hogy ökológiailag érzékeny, karsztos, a Nógrád Megyei Közgyűlés által természetvédelmi oltalom alá javasolt területen épülne meg a szeméttelep, közvetlenül az országos kéktúra útvonala mellett.

Tóth Szabolcs, Kistarcsa polgármestere ugyanakkor elkészítette a projekt alternatíváját, amely máris több mint hatvan régióbeli önkormányzat támogatását élvezi, miközben az ASA-féle önkormányzati társuláshoz alig több mint egy tucat település csatlakozott. Az alternatív javaslat a projektterület kibővítésével számol, s új szeméttelep megépítése nélkül, a már elkészült, s összesen hárommillió köbméternyi szabad kapacitással rendelkező nógrádmarcali, salgótarjáni és csömöri korszerű lerakók bevonásával teljesítené az EU előírásait. Ráadásul a fölösleges szeméttelepre szánt két és fél milliárd forint átcsoportosításával hamarabb teljesülne a projekt többi része, a régióban található szigetelés nélküli régi lerakók rekultiválása és a szelektív hulladékgyűjtés bevezetése.

Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter sajnos nem hajlandó foglalkozni az immár hetek óta az asztalán fekvő javaslattal, helyette - mélyen antidemokratikus módón - arról tett bejelentést, hogy egyszerre hat helyszínen indítanak kampányt - titokban. Mint mondta, ezzel az a céljuk, hogy elejét vegyék a környezetvédők tiltakozásának.

Vajon mi motiválja Persányi Miklóst, hogy civil szervezetek és hatvan önkormányzat kérésével ellentétesen, még jogtalanságok árán és a józan ész logikáját megkerülve egy jól körülhatárolható lobbicsoport érdekében járjon el? Ha napokon belül az ötödik helyszínen is megbukik a vándorcirkusz, az indulatok felkorbácsolásával még hány kistelepülés közösségi életében fognak lassan hegedő sebet ejteni ezek a körök?

A Másik Oldal - Ökoszociális Mozgalom azt követeli a környezetvédelmi minisztertől, hogy parancsoljon megálljt ennek az ésszerűtlen tervnek, s az EU-támogatás megőrzése, illetve a régió hulladékkezelési problémájának valódi megoldása érdekében rögvest fogjon hozzá a projekt átdolgozásához.

Csatoltan megküldjük az EU Regionális Politikájáért Felelős Főigazgatóságának küldött válaszlevelünket. Amint ismert: mozgalmunk levélben hívta fel a főigazgatóság figyelmét arra, hogy az eredeti, nyertes ISPA pályázat döntő elemeiben hamis állításokat tartalmaz. Az főigazgatóság válaszul alternatív javaslatokat kért mozgalmunktól és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumtól.

Budapest, 2003. október 29.